Ο Τζουζέπε Μερκάλι σε κάποιο λόφο κρατώντας τα σύνεργα της δουλειάς

Κλίμακα Μερκάλι

Ο Τζουζέπε Μερκάλι (21 Μαΐου 1850 – 18 Μαρτίου 1914) ήταν Ιταλός ηφαιστειολόγος γεννημένος στο Μιλάνο το 1850. Χειροτονήθηκε ρωμαιοκαθολικός ιερέας αλλά μετά, έγινε καθηγητής φυσικών επιστημών και έγινε γνωστός λόγω της κλίμακας μέτρησης της έντασης των σεισμών που δημιούργησε.

Υπάρχουν δυο διεθνώς παραδεδεγμένες μέθοδοι μέτρησης των σεισμών. Βασισμένες σε δυο κλίμακες: Την Κλίμακα Ρίχτερ και την Κλίμακα Μερκάλι οι οποίες δεν είναι ίδιες, ούτε μετρούν το ίδιο αποτέλεσμα μιας σεισμικής δόνησης. Η Κλίμακα Μερκάλι, χρησιμοποιείται έως και σήμερα για τη μέτρηση της έντασης των σεισμικών δονήσεων. Αντίθετα η πιο διαδεδομένη κλίμακα Ρίχτερ μετρά την ενέργεια που απελευθερώνεται από ένα σεισμό.

Η κλίμακα Μερκάλι ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε μία δεδομένη περιοχή, γεγονός που την καθιστά μεν ακατάλληλη για τη μέτρηση σεισμών σε αραιοκατοικημένες ή ακατοίκητες περιοχές, αλλά ιδανική για χρήση σε πυκνοκατοικημένες. Η κλίμακα εκτείνεται από το 1 έως το 12, όπου με 1 βαθμολογείται η σεισμική δόνηση που καταγράφεται μόνο από σεισμογράφους και με 12 βαθμολογείται η δόνηση με τις πλέον καταστροφικές συνέπειες, δηλαδή ένας σεισμός που θα επέφερε ολική καταστροφή σε κάθε ανθρώπινη κατασκευή και θα άλλαζε το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Κλίμακα Ρίχτερ

Η Κλίμακα Ρίχτερ είναι διαδεδομένη λογαριθμική κλίμακα μέτρησης της ενέργειας που εκλύεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και αναπτύχθηκε το 1935, στην Νότια Καλιφόρνια από τον Αμερικανό φυσικό και σεισμολόγο Τσαρλς Ρίχτερ και τον Γερμανό Μπένο Γκούτενμπεργκ και επινοήθηκε αρχικά για μέτρηση τοπικών σεισμών. Λόγω όμως της πρωτοτυπίας της, ορίσθηκε διεθνώς ως κλίμακα αναφοράς του μεγέθους όλων των σεισμών.

Όποτε συμβαίνει σεισμός (ίσως το πιο θανατηφόρο από όλες τις φυσικές καταστροφές), οι εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν ορισμένα εργαλεία για τη μέτρηση των σεισμικών δραστηριοτήτων της Γης και τη μέτρηση της δύναμης του φαινομένου. Σε σχέση με αυτό, οι κλίμακες χρησιμοποιούνται για να δώσουν στο κοινό κάποια εικόνα και να κάνουν προχωρημένα μέτρα πρόβλεψης και προειδοποίησης.

Με δυο λόγια, η κλίμακα Ρίχτερ είναι το ιδανικό βαρόμετρο για την αξιολόγηση του συνολικού μεγέθους της σεισμικής δραστηριότητας ενώ η κλίμακα Μερκάλι χρησιμοποιείται για την ένταση του σεισμού.

Συγκεκριμένα:

1. Η κλίμακα Richter μετρά το μέγεθος της σεισμικής δραστηριότητας ενός σεισμού και άλλων περιοχών που μπορούν να μετρηθούν αριθμητικά.

2. Η κλίμακα Mercalli μετρά την ένταση του σεισμού.

3. Η κλίμακα Mercalli είναι μια παλαιότερη κλίμακα που προηγείται της κλίμακας Richter.

4. Η κλίμακα Richter χρησιμοποιείται συχνότερα από την κλίμακα Mercalli.

5. Η κλίμακα Richter είναι πιο αντικειμενική σε αντίθεση με την πιο υποκειμενική κλίμακα Mercalli.

Ενώ η κλίμακα Mercalli περιγράφει την ένταση ενός σεισμού με βάση τα παρατηρούμενα αποτελέσματά της, η κλίμακα Richter περιγράφει το μέγεθος του σεισμού μετρώντας τα σεισμικά κύματα που προκαλούν το σεισμό.

Η ιταλική κυβέρνηση διόρισε τον Μερκάλι καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ντομοντόσολα, στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Ρέτζιο ντι Καλάμπρια και, τελικά, στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης. Διορίστηκε επίσης Διευθυντής στο «Παρατητήριο του Βεζούβιου». Βρήκε τραγικό τέλος το 1914, όταν τυλίχτηκε στις φλόγες παρασύροντας μια λάμπα παραφίνης, που βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του.

Φωτογραφία του Τζουζέπε Μερκάλι σε κάποιο λόφο κρατώντας τα σύνεργα της δουλειάς του και με χειρόγραφη αφιέρωση, υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή