Ο Εμμανουέλ Μακρόν μιλάει έχοντας δίπλα του τη σημαία της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν

Ίσως ο πιο φιλέλληνας ηγέτης της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1977 και εξελέγη ως επικεφαλής του κινήματος «Εμπρός!» το 2017 αφού προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2016, στην Κυβέρνηση Ολάντ-Βαλλς.

Σφοδρή επιθυμία του ήταν να δει την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα της πατρίδας του να κερδίζει το Μουντιάλ του 2022- και γι αυτό βρισκόταν στο Κατάρ – αλλά τελικά έμεινε θλιμμένος και δακρυσμένος στις εξέδρες αφού η Γαλλία έχασε στα πέναλτι τον τελικό από την Αργεντινή. Έμεινε εκεί στην απονομή και χαιρέτισε με μιαν αγκαλιά όλους τους Γάλλους ποδοσφαιριστές ενώ ο συνάδελφός του της Αργεντινής είχε μείνει στο Μπουένος Άιρες.

Εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, στις εκλογές του 2017, με ποσοστό 66.1% έναντι 33.9% της ανθυποψήφιάς του Μαρίν Λε Πεν, σε ηλικία 39 ετών. Στις εκλογές του 2022, ο Μακρόν, κατάφερε να επανεκλεγεί, επικρατώντας εκ νέου της Μαρίν Λε Πεν, με ποσοστό 58.5% έναντι 41.5%. Είναι ο πρώτος πρόεδρος, ύστερα από τον Ζακ Σιράκ που κατάφερε να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία

Γεννημένος στην Αμιένη της Γαλλίας, μεγάλωσε σε μια άθεη οικογένεια αλλά ο ίδιος βαφτίστηκε καθολικός στην ηλικία των 12 ετών μετά από δική του απαίτηση. Σπούδασε στο Λύκειο των Ιησουϊτών της Αμιένης προτού οι γονείς του τον στείλουν στο Λύκειο Χένρυ IV στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις προπτυχιακές σπουδές. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Παρίσι εξαιτίας του δεσμού που είχε συνάψει στο Λύκειο των Ιησουϊτών με την Μπριζίτ Οζιέρ, μια παντρεμένη καθηγήτρια με τρία παιδιά, η οποία αργότερα έγινε γυναίκα του.

Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ στο Παρίσι.

Η αγάπη του για την Ελλάδα

Την αγάπη και το σεβασμό αλλά και την υποστήριξη στην Ελλάδα και τις Ελληνικές θέσεις είχε αρχίσει να δείχνει από νωρίς και το απέδειξε και μετά την εκλογή του με τις συνεχείς επαφές και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 25 Μαρτίου 2021, με την αποστροφή στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας» ο Πρόεδρος Μακρόν, χαιρέτισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και διατράνωσε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή».

Στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί επίσης 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και βλέπω στην ταύτιση των δύο ημερών έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Ο πόλεμος για την ελληνική ανεξαρτησία υπήρξε αιματηρός, φρικτός. Με την βιαιότητα του ξύπνησε τις συνειδήσεις των τότε Ευρωπαίων. Υπήρξε, επίσης, και πόλεμος ιδεών, που κερδήθηκε χάρη στο θέατρο, στη μουσική με την πένα των ποιητών, την γενναιοδωρία των ανωνύμων ευεργετών από τη μια άκρη της Ευρώπης έως την άλλη και ιδιαίτερα στην Γαλλία.

Η θέληση της Ελλάδος για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο, ένα φως για την Ευρώπη. Η ιδέα αυτή, που έχουμε σήμερα οι Ευρωπαίοι για εμάς τους ίδιους, για την ήπειρο μας, για τις προσδοκίες μας από την Ευρώπη για την κοινή μας αλληλεγγύη, η ιδέα αυτή πιστεύω ακράδαντα πως προέρχεται επίσης από τους αγώνες του 1821.Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι και δική μας».

Ο Μακρόν έχει χαρακτηριστεί από κάποιους παρατηρητές ως φιλελεύθερος και από άλλους ως δημοκρατικός. Κατά την παραμονή του στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποστήριξε την κεντρική πτέρυγα του κόμματος, της οποίας η πολιτική στάση είχε συνδεθεί με πολιτικές που προωθήθηκαν από τον Μπιλ Κλίντον, τον Τόνι Μπλαιρ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, και της οποίας ο κύριος εκπρόσωπος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Γενικά ο Μακρόν θεωρείται σε μεγάλο βαθμό κεντρώος.

Υποστήριξε ιδιαίτερα την ελεύθερη αγορά και τη μείωση του ελλείμματος των δημοσίων οικονομικών. Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δημόσια τον όρο “φιλελεύθερος” για να περιγράψει τον εαυτό του σε μια συνέντευξη του 2015 στην εφημερίδα Λε Μοντ.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι “ούτε δεξιός ούτε αριστερός” και ότι υποστηρίζει “μια συλλογική αλληλεγγύη”.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή