Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε νεαρή ηλικία ξαπλωμένη στο κρεβάτι της

Οι Έλληνες την λάτρευαν και εξακολουθούν να τη λατρεύουν, αφού άλλωστε την είχαν αναγορεύσει σε «Εθνική Σταρ». Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι από τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη, (δικηγόρο και πρώην Νομάρχη Αρκαδίας , διορισμένο από την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου και δολοφονηθέντα από μέλη του ΕΛΑΣ το 1943) και την Αιμιλία Κουμουνδούρου. Από τότε που παίχτηκε η πρώτη της ταινία, το «Ποντικάκι» (1954) , λίγο  μετά την πρώτη εμφάνισή της στο τότε Βασιλικό Θέατρο (1953) όταν έπαιξε στις «Φουσκοθαλασσιές» του Μπόγρη, τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του Μολιέρου αλλά και την Ιουλιέτα στον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, κατάφερε να γίνει η «επίσημη αγαπημένη» των Ελλήνων .

Και τι δεν έπαιξε.  Λίγο πριν διαγνωστεί οριστικά με καρκίνο, το 1996, έκλεισε τη θεατρική της καριέρα με το πασίγνωστο μιούζικαλ «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, όπου έπαιζε από το 1994 το ρόλο της Μαρίας. Αρρώστησε με καρκίνο στο πάγκρεας αλλά συνέχισε να παίζει -με διακοπές- αυτή την παράσταση μέχρι και τις αρχές του 1996. Έφυγε για τη Βοστώνη, εμφανώς καταβεβλημένη, επέστρεψε και ξανάπαιξε μέχρι το Μάιο του ’96. Στις 23 Ιουλίου 1996 άφησε την τελευταία της πνοή. Η σωρός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσιο της Μητρόπολης , όπου συνέρρευσαν για το τελευταίοι αντίο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Το θέατρο Αλίκη στην οδό Αμερικής 4, στο κέντρο της Αθήνας, θα  μας την θυμίζει για πάντα . Την αγάπησαν μικροί και μεγάλοι τεσσάρων γενεών.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Μην πεις ποτέ κακό για την Αλίκη γιατί είναι η γυναίκα, που πάντα θα αντιπροσωπεύει τα χρόνια της αθωότητάς μας».

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε νεαρή ηλικία με βραδινό φόρεμα

Πολλές από τις παραστάσεις υπήρξαν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», ενώ πολεμήθηκε σκληρά και από συναδέλφους της, για κάποιες από τις επιλογές της, «Λυσιστράτη», «Αντιγόνη», «Η κυρία με τις καμέλιες».  Φαινόμενο γνωστό για όλους τους σουπερ επιτυχημένους ανθρώπους -ιδίως του κινηματογράφου- που η επιτυχία τους γεννούσε φθόνο.

Το 1960 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου στο 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Στο ίδιο φεστιβάλ βραβεύτηκε στο αναδρομικό αφιέρωμα (ρετροσπεκτίβα) η ταινία του 1959 Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, όπου επίσης πρωταγωνιστούσε η Αλίκη.

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στην Δραματική Σχολή, ο οποίος -όπως η ίδια εξομολογήθηκε αργότερα- ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της. Κουμπάροι ήταν ο Βίκτωρ Μιχαηλίδης, ο Θεοφάνης Δαμασκηνός και ο Δημήτρης Μακρίδης. Το γλέντι που ακολούθησε άφησε εποχή. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Στις 5 Ιουλίου 1975 οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο γάμο τους

Η Αλίκη έκανε έναν δεύτερο γάμο, παντρεύτηκε έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982, ωστόσο ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολύ κι έμεινε μυστικός ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη του. Τον γάμο αυτόν αποκάλυψε το 1993 η ίδια σε συνέντευξή της στην τηλεόραση Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 γνώρισε τον Βλάσση Μπονάτσο, η σχέση με τον οποίο διήρκεσε από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι το Δεκέμβριο του 1987. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για οκτώ χρόνια  ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη αποτέλεσαν τα τραγούδια που ερμήνευσε ως ηθοποιός, τόσο στις κινηματογραφικές της ταινίες όσο και στις θεατρικές της παραστάσεις. Σημαντικότατοι Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νίκος Γκάτσος, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Νίκος Μαμαγκάκης, Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Ξανθούλης κ.ά. με κορωνίδα τον Μάνο Χατζιδάκι, έντυσαν μουσικά/στιχουργικά τα κινηματογραφικά και θεατρικά της έργα.

Ο πρώτος χρυσός δίσκος που δόθηκε στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας ήταν αυτός με τα τραγούδια από την ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, στίχους του Αλέκου Σακελάριου και ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Αντίθετα απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η Αλίκη έπαιξε σε ΜΟΛΙΣ 42 ταινίες, σε αντίθεση με άλλους πρωταγωνιστές που έπαιξαν σε πολύ περισσότερες. Ωστόσο οι μισές απ΄ αυτές τις ταινίες έκαναν πάταγο και συνεχίζονται να παίζονται τακτικά στην τηλεόραση. Για παράδειγμα : «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Διπλοπεννιές», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», «Σωφερίνα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», »Η Λίζα και η άλλη», «Μανταλένα», «Κλωτσοσκούφι», «Μουσίτσα», «Το ξύλο βγήκε απ΄ τον παράδεισο», «Διακοπές στην Αίγινα».

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μεγαλύτερη ηλικία με φόντο τη θάλασσα

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή