• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • 20 Δεκεμβρίου 1971 – Ο Μπερνάρ Κουσνέρ ιδρύει τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
O Μπερνάρ Κουσνέρ

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Χωρίς ωστόσο να ξέρετε κάποια περισσότερα πράγματα και περιοριζόμενοι στο ότι αυτή η οργάνωση «βοηθά» ανθρώπους που έχουν ανάγκες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν τραυματιστεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές, κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που έχουν έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης. Ιδρύθηκε το 1971 από τον Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας, με την υποστήριξη και τη βοήθεια μιάς ομάδας Γάλλων δημοσιογράφων.

Ήταν το 1968 όταν μια ομάδα νεαρών γιατρών από τη Γαλλία αποφάσισαν να βάλουν τις ιατρικές τους γνώσεις στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, ανακουφίζοντας και φροντίζοντας τους πληγέντες από τον πόλεμο στην Μπιάφρα. Αυτή η απλή ιδέα έμελλε να εξελιχθεί σε ένα νέο είδος ανθρωπιστικής δράσης, που θα έβαζε σε νέες βάσεις τον ακτιβισμό και την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι νεαροί αυτοί γιατροί θα ίδρυαν το 1971 τους βραβευμένους με Νόμπελ σήμερα Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Όλα ξεκίνησαν το 1967 και τον λιμό στη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο με τη Νιγηρία, Μπιάφρα, όταν ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός κάλεσε εθελοντές γιατρούς να μεταβούν στην Αφρική για την τραγωδία που εκτυλισσόταν εκεί. Ο πρώτος που δήλωσε συμμετοχή ήταν ένας νεαρός γαστρεντερολόγος από την Αβινιόν, που δεν είχε τελειώσει ακόμα την ειδικότητά του, ο Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο αριστερός και μαχητικότατος γιατρός συνειδητοποίησε ωστόσο γρήγορα ότι ο Ερυθρός Σταυρός πίστευε απλώς στη θεραπεία του προβλήματος και όχι στην εξάλειψη των αιτιών του, κι έτσι στις 22 Δεκεμβρίου 1971 αποφασίζει να ιδρύσει με μια ομάδα 12 ακόμα γιατρών και δημοσιογράφων μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση που θα έπαιρνε το όνομα «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (Medecins Sans Frontieres)! Οι 300 αρχικοί εθελοντές γιατροί, νοσοκόμοι και διοικητικό προσωπικό ανταποκρίθηκαν σε κρίσεις στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και τιμήθηκαν χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης για την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική δράση τους.

Η διαδρομή του Κουσνέρ όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς σύντομα θα διαφωνούσε με την ίδια την οργάνωσή του.

Ταγμένος ανθρωπιστής και προσηλωμένος στο ανθρώπινο δράμα, αποφάσισε πως ο ακτιβισμός δεν συμβαδίζει με την ιδεολογία και την ουδετερότητα κι έτσι το 1979 ναύλωσε πλοίο και πήγε στη θάλασσα της Νότιας Κίνας για να σώσει από τον πνιγμό τους χιλιάδες Βιετναμέζους που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Χονγκ Κονγκ. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό των Γιατρών και οδήγησε τον Κουσνέρ στην αποχώρησή του από την οργάνωση. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε άλλον και μάλιστα ανταγωνιστικό μη κυβερνητικό οργανισμό, τους Γιατρούς του Κόσμου (Medecins du Monde), για να συνεχίσει το ανθρωπιστικό του έργο. Έκτοτε βέβαια διένυσε μεγάλη διαδρομή και συγκέντρωσε σφοδρή κριτική στο πρόσωπό του, καθώς από σοσιαλιστής και ριζοσπάστης του Μάη του ’68 κατέληξε υπουργός Υγείας των Σοσιαλιστών αλλά και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών του Σαρκοζί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέχισαν τη δράση τους ως μια διεθνής ανεξάρτητη ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη σε θύματα βίας φυσικών καταστροφών ή ένοπλων συγκρούσεων. Η οποία πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερβαίνουν το σεβασμό για τα εθνικά σύνορα.

O Μπερνάρ Κουσνέρ στο πλοίο στη νότια Κίνα για να σώσει βιετναμέζους

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένοι ως μη κερδοσκοπικό σωματείο από το Δεκέμβριο του 1990 και έχει έδρα την Αθήνα. Το Ελληνικό Τμήμα ξεκίνησε τη δράση του το 1990 από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα μέλη του έχουν συμμετάσχει σε αποστολές στη Συρία, την Αϊτή, την Παλαιστίνη, τη Ρουάντα την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν κ.α., αλλά και την Ελλάδα και σήμερα συνεργάζεται με το Ισπανικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα , μέσα από το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης – Αθήνας (OCBA). Σήμερα αριθμεί πάνω από 136.000 υποστηρικτές που ενημερώνονται από το τριμηνιαίο περιοδικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλες ενημερωτικές εκδόσεις. Σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα λειτουργούν 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες με περισσότερους από 48.000 Γιατρούς, Νοσηλευτές, ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Τεχνικούς και Οικονομικούς Διαχειριστές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε προγράμματα Ιατρικής και Ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 70 χώρες.

Μέχρι τώρα πάνω από 450 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα , σε πάνω από 40 χώρες. Το Ελληνικό Τμήμα λειτουργεί προγράμματα στη Ζάμπια, το Νίγηρα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μαρόκο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα στο Μαλάουι, τη Λιβερία, την Αρμενία, τη Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Μοζαμβίκη, την Ινδία και την Τουρκία.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “20 Δεκεμβρίου 1971 – Ο Μπερνάρ Κουσνέρ ιδρύει τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

  • Ηλίας Αλουπογιάννης λέει:

    Εύχομαι Βαγγέλη μου , μετά από πολλά χρόνια να δημοσιευθεί ένα αντίστοιχο άρθρο για την ΑΜΚΕ ” Με άλλα μάτια ” και για τον ιδρυτή της, ένα νέο δικηγόρο με όραμα, τον Βαγγέλη Αυγουλά ο όποιος έθεσε με αργά αλλά σταθερά βήματα τα θεμέλια για την εξαφάνιση των προβλημάτων σχετικά με την έλλειψη προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία. Μπορεί τότε να μη ζω, αλλά από κει που θα μαι, θα σε χαίρομαι πραγματικά !!

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή