1η Αυγούστου1981: η ίδρυση του MTV
Η ίδρυση και λειτουργία του MTV, του νεανικού μουσικού τηλεοπτικού καναλιού που πολύ σύντομα απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές, μέλη και οπαδούς σ΄ όλο τον κόσμο, κλείνει τα 41 του χρόνια. Μαζί του πορεύτηκε, τραγούδησε, διασκέδασε, δημιούργησε όλη η νεολαία της δεκαετίας του ’80, κάτι που σημαίνει ότι όλη αυτή η «πιτσιρικαρία» που το στήριξε αποτελείται πια από πενηντάρηδες, πενηνταπεντάρηδες κυρίους (και κυρίες) .
Το πρώτο βίντεο κλιπ που μετέδωσε ήταν το «Video killed the radio star» του συγκροτήματος Bungles.
Το MTV έγραψε και δημιούργησε ιστορία στο μουσικό χώρο μιάς και χρησιμοποίησε κατά κόρον το video clip, ένα είδος τρίλεπτου-τετράλεπτου οπτικοακουστικού «μηνύματος» που έφερνε κοντά στη νεολαία καλλιτέχνες και συγκροτήματα που ο κόσμος δεν μπορούσε εύκολα να δει καν και ν ακούσει από κοντά. Ήταν ένα πρωτοποριακό αμερικανικό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης με έδρα τη Νέα Υόρκη που έγινε κάτι σαν τρόπος ζωής παίζοντας μουσικά βίντεο και ξεσηκώνοντας τον κόσμο να ψάξει και να αγοράσει μουσική που δεν ήξερε αλλά και να ανακαλύψει καλλιτέχνες που δεν είχε καν ακουστά. Σήμερα, έχει πολλές εκδοχές και μεταδίδει μία ποικιλία ψυχαγωγικών προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως σε εφήβους και σε νεαρούς ενήλικες.
Τον Νοέμβριο του 1988 ξεκίνησε να μεταδίδεται -δωρεάν φυσικά-μέσω της ΕΡΤ η Ευρωπαϊκή έκδοση του MTV, ωστόσο η ελεύθερη μετάδοσή του διεκόπη με την έλευση της συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς η εταιρεία που διαχειριζόταν το κανάλι υπέγραψε σύμβαση για την ένταξη της ευρωπαϊκής έκδοσης του δικτύου αυτού σε «πλατφόρμα» έναντι συνδρομής.
Η πορεία του πέρασε μέσα από θύελλες όπου οδήγησε ο εμπορικός ανταγωνισμός καναλιών και εταιρειών.
Ενδιαμέσως από την 1 Σεπτεμβρίου 2008 άρχισε να μεταδίδεται και η ελληνική έκδοση του MTV, το MTV Greece που αποτελούσε τμήμα ενός εκ των μεγαλύτερων εμπορικών σημάτων του κόσμου.
Σήμερα μεταδίδεται στις ψηφιακές πλατφόρμες NOVA και COSMOTE TV, η διεθνής έκδοση του MTV. Αλλά το video clip ως είδος, ζει και βασιλεύει αφού αποτελεί τον πρώτο και σπουδαιότερο παράγοντα προώθησης μιας μουσικής δουλειάς που δεν βρίσκει εύκολα «πέρασμα» στα ελεύθερα κανάλια.