το Μινιόν φωτισμένο πριν την πυρκαγιά και μετά πρόσοψη κτιρίου ενώ έχει καεί

Σαράντα χρόνια κλείνουν από εκείνο το εφιαλτικό βράδυ, στο κέντρο της Αθήνας με τον εμπρησμό δυο ιστορικών εμπορικών καταστημάτων, του «Μινιόν» και του «Κατράντζου» στην Ομόνοια.

Και περίπου οι μισοί σημερινοί Αθηναίοι ( αλλά και Έλληνες απ΄ όλη τη χώρα), σχεδόν δεν θυμούνται πια τα δυο μαγαζιά-ορόσημα της επιχειρηματικής κίνησης της Ομόνοιας που έγιναν παρανάλωμα του πυρός γιατί για τους εμπρηστές μιας οργάνωσης-φάντασμα, ήταν «επιχειρήσεις που στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων». Το Μινιόν που ξανάνοιξε κάποια στιγμή αλλά μετά, έκλεισε οριστικά παραμένει σαν σκελετός-σκιάχτρο στη θέση του ενώ ο Κατράντζος έχει κατεδαφιστεί.

 

Τη νύχτα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου 1980. Τα δυο ιστορικά εμπορικά καταστήματα που καθόριζαν τη ζωή του κέντρου της Αθήνας, τυλίχτηκαν στις φλόγες. Μέσα στην εορταστική περίοδο, τα καταστόλιστα καταστήματα παραδίδονται στις φλόγες και καταστρέφονται ολοκληρωτικά.

Η πυρκαγιά ξεκινά από τους υψηλότερους ορόφους, όπου βρίσκονταν τα πλέον εύφλεκτα υλικά, γεγονός που βεβαιώνει ότι πρόκειται για εμπρησμό. Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Ομόνοιας διακόπηκε, καθώς κατέρρευσαν οι κολώνες της ΔΕΗ , 42 οχήματα με 135 άνδρες της πυροσβεστικής και όλοι οι μαθητές της Πυροσβεστικής σχολής αγωνίστηκαν να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί αλλά η καταστροφή ήταν εκτεταμένη.

Από το «Μινιόν» είχε απομείνει μόνο ο σκελετός του κτιρίου ενώ το «Κατράντζος» κατέρρευσε. Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Τον επόμενο χρόνο έγινε τέσσερις ακόμα εμπρησμοί σε πολυκαταστήματα. Πυρπολήθηκαν τα καταστήματα «Κλαουδάτος» και «Ατενέ» και σε 4 μέρες τα καταστήματα «Δραγώνα» και «Λαμπρόπουλου». Ήταν το τέλος των πολυκαταστημάτων όπως τα ξέραμε εκείνες τις δεκαετίες, και η αλλά και η αρχή της παρακμής του εμπορικού κέντρου.

Με προκήρυξη που έφτασε μέσω ταχυδρομείου στις εφημερίδες, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση-φάντασμα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» υποστήριζε ότι ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ και αναλάμβανε την ευθύνη λέγοντας ότι «τα αφεντικά εκμεταλλεύονται της ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Το εμπορικό ¨Κατράντζος" πριν και μετά την πυρκαγιά

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή