Γεννημένη Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, στην Αλεξάνδρεια η αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη (που διατέλεσε επίσης αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού το 2015) είναι σίγουρα μια από τις πιο πετυχημένες, ποιοτικές και αγαπημένες του κοινού ερμηνεύτριες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού από το 1975, όταν πρωτοτραγούδησε το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», σ΄ ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, σε μουσική Δήμου Μούτση για την «Τετραλογία» .
Σχεδόν αμέσως, κέρδισε τον κόσμο της μουσικής αλλά και τους ακροατές της έντεχνης μουσικής στην πρώτη της συναυλία, στη Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας της ήταν χειρουργός. Αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της εξάχρονης τότε Άλκηστης μετακόμισε, λόγω των πολιτικών γεγονότων στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα. Στην εφηβεία της ασχολήθηκε αλλά λίγα χρόνια αργότερα, έκανε μιαν ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνώρισε το ταλέντο της και την συμπεριέλαβε στην «Τετραλογία» με τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη.
Ήταν ο Μούτσης που της έδωσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και έγινε γνωστή.
Ακολούθησαν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς και συνθέτες της τότε εποχής, όπως τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό. Το 1985 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο και ο δίσκος «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, έγινε σταθμός στην καριέρα της.
Ήταν δρομέας της Ολυμπιακής φλόγας στην γέφυρα του Ρίο και τραγούδησε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Το Μάρτιο του 2010, ο δίσκος «Φανερά Μυστικά» του Στέφανου Κορκολή, ήταν ο πρώτος που δόθηκε στην κυκλοφορία μέσω εφημερίδας. Το τραγούδι της «Ο άγγελός μου» των Κορκολή-Μωραίτη (2004) είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της, μαζί με τη «Μαλάμω» απ΄ το «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ».
Για ένα μήνα, από τις 28 Αυγούστου 2015 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.