ο Μίκυ Μάους σε στιγμιότυπο από το καρτούν είναι μπροστά από ένα τιμόνι

18 Νοεμβρίου 1928 –  Ατμόπλοιο Ουίλλι

Tο Ατμόπλοιο Ουίλλυ είναι το καρτούν στο οποίο έκανε  το επίσημο «ντεμπούτο»  του ο Μίκυ Μάους και μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του «ομιλούντος κινηματογράφου». Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου 1928. Ήταν η πρώτη του είδους με πλήρως συγχρονισμένο ήχο. Στο ίδιο καρτούν έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση η Μίννι και ο Μαύρος Πητ. Είχε διάρκεια 7 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα.

Το Ατμόπλοιο Ουίλλυ, όπως και πολλές από τις πρώτες ομιλούσες ταινίες, είναι στην ουσία βωβή ταινία με ηχητική υπόκρουση. Ο διάλογος είναι ανύπαρκτος και, εκτός από τις κραυγές της αργοπορημένης επιβάτιδας, οι ήρωες δεν ανταλλάσσουν καμία κουβέντα. Το επίσημο ντεμπούτο του Μίκυ είναι το σχεδόν σουρεαλιστικό ρεσιτάλ ενός ερμηνευτή που μετατρέπει άψυχα αντικείμενα και έμψυχα όντα σε μουσικά όργανα. Το κοινό του 1928 εντυπωσιάστηκε από τον συγχρονισμό κίνησης και μουσικής. Επιπλέον, τράβηξε το ενδιαφέρον και των πιο μεγάλων πρωτοπόρων εκείνης της εποχής, από τον Σαλβαντόρ Νταλί έως τον Οδυσσέα Ελύτη.

Αν και λογίζεται ως το ντεμπούτο του Μίκυ Μάους, στην πράξη είναι η τρίτη κατά σειρά εμφάνιση του διάσημου ποντικού, καθώς, νωρίτερα τον ίδιο χρόνο, είχαν προηγηθεί το Plane Crazy (15 Μαΐου 1928) και το The Gallopin’ Gaucho (Αύγουστος 1928). Παρ’ όλα αυτά, η αποτυχία των Ουώλτ Ντίσνεϋ και Ουμπ Άιβερκς να βρουν διανομέα για αυτές τις δύο ταινίες τους οδήγησε να θεωρήσουν την τρίτη τους ταινία ως την επίσημη πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα.

Το ανθρωπόμορφο αυτό ποντικάκι έχει μπει στις καρδιές όλων των ανθρώπων που από τα παιδικά τους χρόνια ταξιδεύουν με το Μίκυ σε άλλους κόσμους , μαγικούς και παραμυθένιους όπου το καλό νικάει πάντα το κακό και η φιλία και η αγάπη επικρατούν. Το ντεμπούτο του αυτό είχε μεγάλη επιτυχία και έτσι μαζί με την παρέα του, ο Μίκυ Μάους πρωταγωνίστησε σε μια σειρά ταινιών και κινουμένων σχεδίων που με τη σειρά τους ανέδειξαν τον Μίκυ σε έναν από τους καλύτερους ήρωες όλων των εποχών αλλά παράλληλα δε σταμάτησαν ποτέ να τροφοδοτούν το μυαλό των παιδιών με συναρπαστικές περιπέτειες.

Το «πιο διάσημο ποντίκι στον κόσμο» ζει στην πόλη Mickey City μαζί με τους φίλους του Ντόναλντ, Νταίζυ, Γκούφυ, την αιώνια φιλενάδα του Μίνι και τον αγαπημένο του σκύλο Πλούτο. Ασκεί το επάγγελμα του ντετέκτιβ και αναλαμβάνει να λύνει υποθέσεις σε συνεργασία με το διευθυντή της αστυνομίας Ο’ Χάρα. Βασικοί του εχθροί που διαταράσσουν συχνά την ισορροπία στην πόλη, είναι ο Μαύρος Πητ και το Μαύρο Φάντασμα.

Στα γενέθλια των 50 χρόνων του, το 1978, ο Μίκυ Μάους έγινε ο πρώτος ήρωας που απέκτησε δικό του αστέρι στο Walk of Fame, γεγονός που μαρτυρά περισσότερο από όλα την τεράστια απήχηση που έβρισκε στον κόσμο. Στην Ελλάδα, αν και ο χαρακτήρας του κατέφθασε στον κόσμο των κόμικ το 1966, προκάλεσε εξίσου ισχυρές εντυπώσεις στους μικρούς αναγνώστες.

Παιχνίδι/καράβι που απεικονίζει το steamboat willie

η αφίσα του Μίκυ Μάους από την ταινία "steamboat Willie" ο Μίκυ στο τιμόνι του πλοίου

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή