Πίνακας του Ουίλλιαμ Σάντλερ που απεικονίζει σκηνή πολέμου με στρατιώτες και ιππείς στη μάχη
Η μάχη του Βατερλώ Πίνακας του Ουίλλιαμ Σάντλερ ( (1782–1839) | Πηγή Εικόνας: el.wikipedia.org

Η Μάχη του Βατερλώ δεν ήταν μόνο ένα ιστορικό γεγονός υψίστης σημασίας που άλλαξε τις ισορροπίες στην Ευρώπη και στην ουσία «κατέστρεψε» την εικόνα αλλά και την ισχύ του Βοναπάρτη.

Η λέξη «Βατερλώ» έχει γίνει εδώ και τουλάχιστον εκατό χρόνια συνώνυμη με την έννοια μιας φρικτής και καταστροφικής ήττας. Το «Βατερλώ» είναι η λέξη που ισοδυναμεί με πτώση, ήττα, αποκαθήλωση κάθε φιλόδοξου ανθρώπου που κάποια στιγμή, από λάθη στρατηγικής, υπερεκτίμηση των δυνάμεών του και λανθασμένη θεώρηση των δυνατοτήτων του αντιπάλου του, αγνοεί την πραγματικότητα, ξεπερνά τα όριά του και οδηγείται στην καταστροφή.

Κυριακή 18 Ιουνίου 1815

Η Μάχη του Βατερλώ έγινε Κυριακή, στις 18 Ιουνίου 1815 κοντά στην πόλη Waterloo της Φλάνδρας, στο σημερινό Βέλγιο όταν ο στρατός του Ναπολέοντα Α΄ ηττήθηκε από τον στρατό του Έβδομου Συνασπισμού. Οι συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί, υπό τον υποστράτηγο Άρθουρ Ουέλσλι, μετέπειτα Δούκα του Ουέλινγκτον, και από Πρώσσους, υπό τον στρατάρχη φον Μπλύχερ κατέστρεψαν τον Γαλλικό στρατό . Ήταν η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα. Η ήττα του είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της εξουσίας του και την εξορία του στη νήσο της Αγίας Ελένης.

Ο στρατός του Ουέλινγκτον αντιστάθηκε αρχικά σε επανειλημμένες γαλλικές επιθέσεις μέχρι που λίγες ώρες αργότερα, κατέφθασε ο Μπλύχερ που επιτέθηκε διασπώντας τη δεξιά πτέρυγα του γαλλικού στρατού. Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι σύμμαχοι υποχρέωσαν τους Γάλλους σε άτακτη φυγή. Οι ιστορικοί της εποχής θεωρούν ότι οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να είχε βγει νικήτρια, αλλά κάποια λάθη επικοινωνίας, ηγεσίας και κρίσης οδήγησαν τελικά στην ήττα των Γάλλων.

Πορτρέτο του Δούκα του Ουέλλινγκτον
Ο Δούκας του Ουέλλινγκτον. Πίνακας του Τόμας Λόρενς.

Τρεις στρατοί πήραν μέρος στη μάχη.

Η Στρατιά του Βορρά (Armée du Nord) του Ναπολέοντα, η πολυεθνική συμμαχική δύναμη υπό τον Ουέλλινγκτον και ο Πρωσσικός Στρατός υπό τον Μπλύχερ.

Η γαλλική στρατιά αριθμούσε 72.000 άνδρες, 49.000 πεζούς, 16.000 ιππείς, 7.000 πυροβολητές και 250 πυροβόλα. Αντίθετα με τις προηγούμενες εκστρατείες του, ο Ναπολέων δεν είχε κηρύξει επιστράτευση και όλο του το στράτευμα αποτελείτο από βετεράνους που προσέτρεξαν, ως επί το πλείστον, εθελοντικά. Το στράτευμα του Έβδομου Συνασπισμού στερείτο γενικά εμπειρίας. Και ένα παράδειγμα της αποδιοργάνωσής του: Στις 13 Ιουνίου, ο διοικητής του είχε ζητήσει πυρίτιδα και φυσίγγια, αλλά διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες ενός συντάγματος εφεδρείας από το Αννόβερο δεν είχαν ρίξει ποτέ ούτε μία τουφεκιά.

Πορτρέτο του στρατάρχη φον Μπλύχερ.
Ο στρατάρχης φον Μπλύχερ, αρχηγός του Πρωσσικού Στρατού. Πίνακας του Ernst Gebauer.

Ο αλαζόνας Ναπολέων

Αλλά ήταν μια φονική μάχη τακτικής. Και ήταν ο «μεγαλοπρεπής» αλλά και αλαζόνας Ναπολέων που έκανε τα μεγάλα λάθη. Η Μάχη του Βατερλώ κόστισε στο Ουέλινγκτον 15.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ στον Μπλύχερ 7.000 στρατιώτες. Οι απώλειες του Ναπολέοντα έφτασαν στις 24-26.000 νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους, ενώ άλλοι 15.000 λιποτάκτησαν λίγες ημέρες μετά τη μάχη.

Η μάχη του Βατερλώ ήταν κάτι παραπάνω από μια αποφασιστική μάχη, αφού τερμάτισε οριστικά σειρά πολέμων που ταλαιπωρούσαν την Ευρώπη από το 1792, μετά την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης. Επιπλέον, η Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία καταστράφηκε, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική καριέρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενός από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες όλων των εποχών. Τέλος, εγκαινίασε μια μακρά περίοδο ειρήνης σε όλο τον κόσμο για μισό σχεδόν αιώνα, αφού καμία σημαντική σύγκρουση δεν διεξήχθη στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του Κριμαϊκού Πολέμου.

Πορτρέτο του Ναπολέων Βοναπάρτη.
Ναπολέων Βοναπάρτης. Πίνακας του Ζακ-Λουί Νταβίντ.

Πηγή Εικόνων: el.wikipedia.org

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή