Ο Φράνσις Μποφόρ

Sir Francis Beaufort

Ο Ιρλανδός Φράνσις Μποφόρ ( 1774-1857) υπήρξε μια πολύ ξεχωριστή φυσιογνωμία για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα . Αν και δεν ήταν επιστήμονας – δεν τελείωσε καν τη σχολική του εκπαίδευση- κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστός ( μετά θάνατον) και να αναφέρεται ακόμη και σήμερα αφού το όνομά του αναφέρεται καθημερινά, σ΄όλο τον κόσμο για κάτι που ερευνούσε και ανακαλύφθηκε κατά τύχη: Την κλίμακα μέτρησης έντασης του ανέμου. Την Κλίμακα Μποφόρ. Την οποία ούτε και ο ίδιος γνώριζε ότι είχε «ανακαλύψει».

Καταγόταν από τους Ουγενότους που εγκατέλειψαν τη Γαλλία μετά τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και τελικά εγκαταστάθηκαν στην Ιρλανδία. Ο πατέρας του, ήταν πρύτανης στην πόλη Νέβαν της Ιρλανδίας αλλά ο γιός του δεν «τα έπαιρνε τα γράμματα» , εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 14 ετών και «μπαρκάρισε», μούτσος σε ένα καράβι.

Πολύ αργότερα, κατόρθωσε να σχετιστεί με μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του και να αποκτήσει «από σπόντα», από εμπειρία, από φιλομάθεια και από αγάπη προς την έρευνα ευρύτατη γνώση στη Φυσική, τη Γεωγραφία, την Αστρονομία, την Μετεωρολογία αλλά και τις εξερευνήσεις . Υπήρξε βέβαια υποναύαρχος στο βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας.

Και πώς έφτασε ως εκεί; Το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε, ναυάγησε και ο Μποφορ – ήταν μόλις 15 ετών- κινδύνεψε από λιμό, λόγω ενός ελαττωματικού ναυτικού χάρτη. Αυτό τον έκανε να ερευνήσει συστηματικά την εκπαίδευσης των ναυτικών και τη δημιουργία ναυτικών χαρτών υψηλής ακρίβειας. Ξεκινώντας από ένα εμπορικό πλοίο της Βρετανικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών , έγινε κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων δόκιμος αξιωματικός, υπολοχαγός, και τελικά κυβερνήτης στο Βασιλικό Ναυτικό. Ενώ οι άλλοι αξιωματικοί αναζητούσαν ευκαιρίες να ξεκουραστούν ο Μποφόρ αξιοποιούσε τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας αστρονομικές παρατηρήσεις, υπολογίζοντας γεωγραφικά μήκη και πλάτη και μετρώντας ακτογραμμές.

17 Δεκεμβρίου του 1857

Πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου του 1857 και κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές αλλά λίγο αργότερα, ανακαλύφθηκε μια εκτεταμένη αλληλογραφία με αξιωματικούς του ναυτικού και επιστήμονες , η οποία περιελάμβανε διακόσιες και πλέον επιστολές, αναλύσεις, σημειώσεις και άρθρα, όλα….. κρυπτογραφημένα. Ένας συγγραφέας/βιογράφος που είχε αναλάβει να γράψει τη βιογραφία του, ανακάλυψε τις επιστολές και τις σημειώσεις του και κατόρθωσε να τα αποκρυπτογραφήσει και να τα δημοσιεύσει. Ο Μποφόρ είχε ουσιαστικά τροποποιήσει τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης Βιζενέρ (Vigenère) και η αποκρυπτογράφηση αποκάλυψε τη δημιουργία της κλίμακας Μποφόρ, η οποία αποτελεί εμπειρικό τρόπο μέτρησης της έντασης των ανέμων και βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα.

Φυσικά όλοι ξέρουμε τι είναι η Κλίμακα Μποφόρ.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή