σκίτσο των συλλήψεων από τους Ναζί. Πλήθος κόσμους σε σειρές και γονατισμένοι Έλληνες μπροστά σε ολισμένους στρατιώτες.

06:00 το πρωί της 17ης Αυγούστου 1944, σε όλες τις γειτονιές της Κοκκινιάς αντηχούσαν τα χωνιά των ταγματασφαλιτών:

«Προσοχή- προσοχή! Σας ομιλούν τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης διά έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι εντοπίζονται στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».

Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας της Αντίστασης στη  Γερμανική Κατοχή της Ελλάδος,  λίγο πριν από το τέλος της Κατοχής, ήταν το Μπλόκο της Κοκκινιάς που έχει μείνει στη μνήμη των Ελλήνων ως μια τραγωδία για τη Νίκαια. Οι Γερμανοί, σε συνεργασία με δοσιλογικές ομάδες, των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Ειδικής Ασφάλειας, προέβησαν σε ως αντίποινα της Μάχης της Κοκκινιάς που είχε προηγηθεί τον Μάρτιο αλλά και γιατί η ανατολική Αττική ήταν προπύργιο της Αντίστασης.

Εκατοντάδες ομαδικές εκτελέσεις, χιλιάδες συλλήψεις ανθρώπων που κατέληξαν όμηροι και εκτεταμένοι εμπρησμοί σπιτιών και βαρβαρότητες ήταν μια από τις τελευταίες «πράξεις» των Γερμανών κατακτητών. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία (από την Wikipedia.org), τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944, δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού Στρατού μαζί με 500 βαριά οπλισμένους Γερμανούς “εκτελεστές” αλλά και μαζί με 2.000 Έλληνες ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη Νίκαια, από την περιοχή της Πέτρου Ράλλη, στο ύψος του Γ’ Νεκροταφείου.

Απαίτησαν από τους άνδρες, ηλικίας 14 έως 60 ετών, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία Οσίας Ξένης (σημερινή Πλατεία 17ης Αυγούστου 1944) για να ελεγχθούν και οι Γερμανοί εισέβαλαν στα σπίτια και όσους εντόπιζαν μέσα σ’ αυτά ή στις γύρω γειτονιές, τους εκτελούσαν επί τόπου.

φωτογραφία εποχής με στρατιώτες ναζί να περπατάνε ένας εκ των οποίων είναι στο έδαφος και στοχεύει με το τουφέκι του

Λίγες ώρες αργότερα, με 20.000 Κοκκινιώτες να έχουν μαζευτεί στην πλατεία δωσίλογοι, φορώντας κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται, ξεκίνησαν να υποδεικνύουν στους Ναζί τους κατοίκους της Κοκκινιάς που είχαν σχέση με το ΕΑΜ. Τους οδηγούσαν στη Μάντρα της Κοκκινιάς, μερικά στενά μακριά από την πλατεία, και με την «κατηγορία»  ότι ήταν κομμουνιστές , τους εκτελούσαν ομαδικά.

Η επιχείρηση είχε προπαρασκευαστεί λεπτομερώς επί εβδομάδες και το μυστικό είχε διαφυλαχτεί καλά. Πήραν μέρος γύρω στους 2.500 άνδρες – Γερμανοί, μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας και το μηχανοκίνητο τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων υπό τον περιβόητο αστυνομικό διευθυντή Νίκο Μπουραντά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση είχε ο αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος.

Συνολικά, οι νεκροί  από το “Μπλόκο της Κοκκινιάς” ανέρχονται σε 315.

Περίπου 6.000 άνδρες οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγες μέρες , οι 1.200 μεταφέρθηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα. Αρκετοί από αυτούς εκτελέστηκαν ή πέθαναν  από τις κακουχίες.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή