προσωπογραφία της Χουρέμ

Η Σουλτάνα Χιουρέμ υπήρξε!

Το ελληνικό – και όχι μόνο- τηλεοπτικό κοινό γνώρισε και αγάπησε την περίφημη «Χιουρέμ», μέσα από την τουρκική τηλεοπτική σειρά «Σουλειμάν» που «έσπασε τα ταμεία» αλλά προκάλεσε και σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να προβάλλεται στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και επειδή οι υπεύθυνοι του σταθμού ήθελαν να υπάρχουν αρκετά επεισόδια για να τα μεταδώσουν το Φθινόπωρο του 2013, αποφάσισαν να διακοπεί η προβολή της σειράς την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013. Στη συνέχεια, ο «Σουλειμάν» δεν ξαναπροβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 αλλά το 2015, ο τηλεοπτικός σταθμός E Channel εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σειράς που ξεκίνησε να προβάλλεται από τις 29 Μαρτίου 2015, χωρίς ωστόσο να πλησιάσει καν την επιτυχία της πρώτης της προβολής.

Η σειρά μπορεί να λεγόταν «Σουλειμάν» και να αφορούσε τον σουλτάνο Σουλεϊμάν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κυβέρνησε από το 1520 αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε η τέταρτη, η αγαπημένη και η νόμιμη σύζυγος του σουλτάνου Σουλεϊμάν . Το πλήρες όνομά της ήταν Αλεξάνδρα Αναστασία Λαρώσα, γνωστή ως «Χιουρέμ» ένα όνομα που της δόθηκε από τον ίδιο τον Σουλεϊμάν και σήμαινε «γλυκιά, προσηνής, αυτή που σε κάνει χαρούμενο». Η ηθοποιός που την υποδύθηκε λεγόταν Μεριέμ Ουζερλί.

Η Χιουρέμ Σουλτάν ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του Σουλτανάτου των Γυναικών.

Και ήταν πραγματική, όχι προϊόν μυθοπλασίας. Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1502, λέγεται ότι ο πατέρας της ήταν Πολωνός Ορθόδοξος παπάς, την δεκαετία του 1520 την απήγαγαν Κριμαίοι Τάταροι κατά τη διάρκεια μίας από τις συχνές επιδρομές τους και την οδήγησαν ως σκλάβα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και επιλέχθηκε για το χαρέμι του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Και εκεί την ερωτεύτηκε ο Σουλειμάν και την έκανε «Χασεκί Σουλτάν» – δηλαδή σύζυγό του. Η Χιουρέμ άσκησε καταλυτική επιρροή στον σουλτάνο, του χάρισε έξι παιδιά. Αυτό της έδωσε μεγαλύτερη ισχύ στο παλάτι και στο τέλος , η Χιουρέμ κατόρθωσε να κάνει έναν από τους γιους της, τον Σελίμ, κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης η Χουρέμ λέγεται ότι έδρασε και ως σύμβουλος του σουλτάνου σε θέματα του κράτους και ασχολήθηκε επίσης με διάφορα σημαντικά έργα σε δημόσια κτίρια, από την Μέκκα έως την Ιερουσαλήμ. Ανάμεσα στα πρώτα ιδρύματα που κατασκεύασε ήταν και ένα γυναικείο νοσοκομείο που βρισκόταν κοντά στο σκλαβοπάζαρο γυναικών στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον καθιέρωσε ένα λουτρό, το Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν Χαμάμ, για να εξυπηρετείται η κοινότητα των προσκυνητών του τεμένους της Αγίας Σοφίας. Ίδρυσε επίσης το 1552 στην Ιερουσαλήμ το Χασεκί Σουλτάν Ιμαρέτ, ένα δημόσιο συσσίτιο απόρων όπου παρεχόταν φαγητό στους φτωχούς και σ’ αυτούς που το είχαν ανάγκη.

Η Χουρέμ Σουλτάν πέθανε από ελονοσία στις 14 Απριλίου 1558 και θάφτηκε σ’ ένα θολωτό μαυσωλείο , εξαιρετικά διακοσμημένο όπου απεικονίζεται ο «Κήπος του Παραδείσου». ον κήπο του παραδείσου. Το μαυσωλείο της βρίσκεται δίπλα σε αυτό του Σουλεϊμάν. Ήταν χωρίς αμφιβολία η ισχυρότερη και σημαντικότερη γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πρώτη που άλλαξε την «εικόνα» της γυναίκας στην Τουρκία.

Φώτο από την τηλεοπτική σειρά: η Μεριέμ Ουζερλί ως Χουρέμ και ο ηθοποιός που υποδύεται τον Σουλειμάν

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή