Η Αντιγόνη Μεταξά με ένα μικρό κοριτσάκι που την αγκαλιάζει από την πλάτη (ασπρόμαυρη φωτογραφία)

«Θεία Λένα»

Για τα παιδιά ηλικίας από 5 ως και 10 ετών, των δεκαετιών 1940, 1950, 1960 η «Θεία Λένα» ήταν η αγαπημένη τους καθημερινή συνήθεια μέσα από το μοναδικό μέσον ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το ραδιόφωνο αλλά και η αγαπημένη τους συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Ήταν η Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά (1905- 16 Οκτωβρίου 1971) , μια –στην ουσία- εξαιρετική Ελληνίδα παιδαγωγός, η δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, του Θεάτρου του Παιδιού. Επίσης ήταν η αγαπημένη Θεία Λένα των παιδιών που παρουσίαζε παιδικές εκπομπές από το κρατικό Ελληνικό ραδιόφωνο από το 1938 έως το 1966. Η πιο γνωστή ήταν το «Καλημέρα Παιδάκια» της « Ώρας του παιδιού». Έγραψε 54 παιδικά βιβλία, ανάμεσα τους και της εξάτομης παιδικής εγκυκλοπαίδειας καθώς και της Εγκυκλοπαίδειας της Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά.

Ήταν η πρώτη «φωνή» που μίλησε αποκλειστικά στα παιδιά τριών δεκαετιών και μέσα από τις ραδιοφωνικές της εκπομπές και τα βιβλία τους, αποτέλεσε τον πρώτο «δάσκαλο» των παιδιών της προσχολικής ηλικίας και στη συνέχεια η συγγραφέας βιβλίων μόνο για παιδιά ηλικίας από 7 ως 12 ετών.

Εξώφυλλο από το ΡΑΔΙΟ Πρόγραμμα Οκτώβριος 1941 η Θεία Λένα αγκαλιά με μικρό κοριτσάκι.

Παρουσίασε δίσκους βινυλίου με παραμύθια και τραγούδια καθώς και την πρώτη παιδική τηλεοπτική εκπομπή, στην αρχή λειτουργίας της τηλεόρασης, με τίτλο « Συντροφιά με τη Θεία Λένα». Ο στόχος της ήταν να εκπαιδεύει τα παιδιά ψυχαγωγώντας τα. Για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά, σπούδασε Παιδαγωγικά στο Παρίσι, και υποκριτική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο. Αργότερα εργάστηκε ως καθηγήτρια σ΄ αυτό διδάσκοντας απαγγελία και υποκριτική για πολλά χρόνια.

Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, που λεγόταν “Το θέατρο του παιδιού”, που λειτούργησε χωρίς διακοπή ως την επιβολή της γερμανικής κατοχής, τον Απρίλιο του 1941.

Εξαιρετικό της έργο που κυκλοφόρησε το 1967 από την “Ελληνική Παιδεία”» ήταν η πεντάτομη ” ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” μια εγκυκλοπαίδεια που απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά και αποτελούσε ενημέρωση του αντίστοιχου δίτομου έργου που είχε κυκλοφορήσει το 1953. Όπως γράφει η ίδια, στο εισαγωγικό κείμενο, η εγκυκλοπαίδεια περιέχει θέματα που συμπληρώνουν τη σχολική ύλη του δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου (εξατάξιο τότε). Περιείχε επίσης αντί φωτογραφιών και χαρτών πάρα πολλά σκίτσα και απλοϊκές ζωγραφιές Ελλήνων ζωγράφων.

Κολάζ με τρία εξώφυλλα βιβλίων: 1. Η εγκυκλοπαίδεια του παιδιού 2. Η Θεία Λένα στα μικρά παιδιά 3. Παίζω με τη Θεία Λένα

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή