ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ο αγαπημένος μας συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Λουκιανός Κηλαηδόνης – που έφυγε από κοντά μας το Φεβρουάριο του 2017 έχοντας αφήσει παρακαταθήκη για πολλές γενιές Ελλήνων δεκάδες τραγουδιών- είχε γεννηθεί στις 15 Ιουλίου του 1943, στην όμορφη Κυψέλη, ενώ διεξάγονταν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές μαχητικές εκδηλώσεις, που γνώρισε ο τόπος, ανατρέποντας τα σχέδια για την επέκταση της βουλγαρικής φασιστικής Κατοχής στη Μακεδονία.

Ο Λουκιανός σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αλλά δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα του αρχιτέκτονα αφού έτσι κι αλλιώς αυτό είχε αποφασίσει να μην κάνει γιατί η φύση του τον ωθούσε αλλού. Παντρεύτηκε με την ηθοποιό Άννα Βαγενά, κοντά στην οποία τέλειωσε και τη ζωή του από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι δυο τους έκαναν δυο κόρες, που ακολούθησαν τους ίδιους δρόμους με τους γονείς τους. Η Γιασεμή είναι ηθοποιός και η Μαρία τραγουδίστρια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Ακολούθησε ο δίσκος «Κόκκινη Κλωστή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου με την Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Μητσιά και μετά, ο Λουκιανός “απογειώθηκε” το 1973 όταν κυκλοφόρησαν σε…. κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφορούσαν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και είχαν γίνει σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά.

Δεν σταμάτησε να γράφει τραγούδια για περισσότερα από 25 χρόνια και για τους σπουδαιότερους τραγουδιστές και τραγουδίστριες, μουσικές και τραγούδια για το θέατρο και για τον κινηματογράφο υπογράφοντας περίφημες ταινίες και παραστάσεις. Αλλά το κυριότερο: Ήταν αγαπημένος του κόσμου, γι’ αυτό και οι συναυλίες του σε γεμάτα στάδια και θέατρα και γήπεδα, σε γειτονιές και σε πάρκα “χαλούσαν” κόσμο.

Η συναρπαστικότερη ίσως συναυλία του ήταν το “Πάρτυ στη Βουλιαγμένη”, το 1983, που συγκέντρωσε πάνω από 100.000 κόσμο, μέσα κι έξω από τη θάλασσα. Ήταν το Ελληνικό Woodstock. Στο πάρτυ αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας,  η Αφροδίτη Μάνου και άλλοι που πήγαιναν στην πλωτή εξέδρα με…βάρκες.

Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσει κανείς τα “καλύτερά” του τραγούδια. Θα αδικήσει όλα τα υπόλοιπα.

Σελίδα εφημερίδας της εποχής με φωτογραφίες από τη συναυλία της Βουλιαγμένης

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή