Άγαλμα του Μέγα Κωνσταντίνου

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων

Το δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου του 313 μ. Χ , στο σημερινό Μιλάνο της Ιταλίας ( τότε Μεδιόλανα) εκδόθηκε το Διάταγμα των Μεδιολάνων (Edictum Mediolani στα λατινικά) από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μέγα , Πρώτο Αύγουστο του Ρωμαικού Κράτους και τον Λικίνιο, Δεύτερο Αύγουστο, σε μια περίοδο που το τεράστιο κράτος μαστιζόταν από τις έριδες και τους πολέμους που προκαλούσε η δίψα της εξουσίας.

Αλλά αυτή η δίψα της εξουσίας είναι το δεύτερο ζήτημα που προέκυπτε εκείνη την εποχή αφού η Αυτοκρατορία διαμοιραζόταν μεταξύ ….συγγενών. Το πρώτο που παραμένει στην ιστορία ως θεμέλιος λίθος της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ο Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των Χριστιανών καθώς με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική εκκλησία ως “επιτρεπομένη θρησκεία” , οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στο δικό τους θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς. Παρόλο που το διάταγμα ίσχυε και είχε υπογραφεί και από τον Ρωμαίο Λικίνιο, οι διωγμοί σταμάτησαν μόνο όταν ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας, το 324 μ.Χ.

Τα περί Διατάγματος των Μεδιολάνων, διδάσκονταν στο μάθημα Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας της Β Γυμνασίου αλλά σχεδόν κανένας μαθητής ή μαθήτρια δεν θυμάται πια όλες τις λεπτομέρειες, ούτε-ίσως- και το Διάταγμα.

Η ουσία:

Το 321 ο Λικίνιος επανέφερε τους διωγμούς με νέο διάταγμα εναντίον των χριστιανών , επήλθε η σύγκρουση μεταξύ των δύο και η ήττα του Λικινίου. Το 324 ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας, η αυτοκρατορία απέκτησε ενότητα σε μια αχανή έκταση, από το νησί Θούλη, που μπορεί να ήταν η σημερινή Ισλανδία, ή τουλάχιστον η Ιρλανδία, μέχρι την Περσία και την Ινδία. Έγινε ένα ενιαίο κράτος, με μια κεντρική εξουσία, έναν κεντρικό αυτοκράτορα. Ο Κωνσταντίνος, το 325 συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και το 330 εγκαινίασε τη νέα πρωτεύουσα, τη Νέα Ρώμη, γνωστή τότε ως Βυζάντιο και στη συνέχεια ως Κωνσταντινούπολη.

Τέλος η ιστορία.

Ωστόσο το Διάταγμα των Μεδιολάνων αποτέλεσε την πρώτη θεσμική πράξη που ευνοούσε την εξάπλωση και επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας. Ουσιαστικά , το Διάταγμα αποτελεί την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία οικουμενική διακήρυξη και κατοχύρωση της ανεξιθρησκείας και ακολούθως της αρχής της θρησκευτικής ελευθερίας. Επρόκειτο για μια όντως επαναστατική και θαρραλέα για την εποχή εκείνη νομοθεσία, η οποία, για πρώτη φορά, ανεγνώριζε ισότιμη αξία και ανάλογη μεταχείριση σε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις της αυτοκρατορίας και έμελε να οδηγήσει στη σταδιακή επικράτηση και τελικά θεσμική κατοχύρωση του χριστιανισμού.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή