παλαιά ραδιόφωνα/συσκευές

Ραδιόφωνο: Σταθερή δύναμη για την προώθηση της ποικιλομορφίας

«Το ραδιόφωνο ενώνει τους ανθρώπους. Σε μία εποχή ταχείας εξέλιξης των ΜΜΕ, το ραδιόφωνο κρατάει μία ειδική θέση σε κάθε κοινωνία ως μία προσιτή και ζωτικής σημασίας πηγή ειδήσεων και πληροφοριών», ανέφερε πέρυσι το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου που εορτάζεται.

Αυτή η Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου, η 13η Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με αφορμή την ημερομηνία που το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Καθιερώθηκε από την UNESCO, μόλις πριν από 10 χρόνια, το 2011, μετά από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

«Το ραδιόφωνο επίσης είναι μία πηγή καινοτομίας που πρωτοστάτησε στην επικοινωνία με ένα κοινό που δημιουργούσε περιεχόμενο πολύ πριν αυτό γίνει κυρίαρχο ρεύμα», ανέφερε το μήνυμα του κ. Γκουτέρες. Και συνέχιζε:

«Tο ραδιόφωνο μας προσφέρει μία υπέροχη ποικιλομορφία στις μορφές του, στις γλώσσες και ανάμεσα στους ίδιους επαγγελματίες του ραδιοφώνου. Αυτό στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. Καθώς αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή το ραδιόφωνο έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, εξίσου ως πηγή πληροφόρησης και έμπνευσης. Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη σταθερή δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση της ποικιλομορφίας και τη συμβολή του στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ανοιχτού κόσμου».

Σε ένα κείμενο που έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1932, για το ραδιόφωνο, πολύ νέο μέσο εκείνη την εποχή, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Το ραδιόφωνο πρέπει να μετατραπεί από μηχανισμός διανομής, σε μηχανισμό επικοινωνίας. Θα ήταν ο πιο εντυπωσιακός μηχανισμός επικοινωνίας της δημόσιας ζωής, ένα τεράστιο σύστημα καναλιών, αλλά αυτό, μόνο αν ήξερε, όχι απλώς να εκπέμπει, αλλά και να δέχεται. Να κάνει τον ακροατή, όχι μόνο να ακούει, αλλά και να μιλάει. Να μην τον απομονώνει, αλλά να τον φέρνει σε σχέση».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή