Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ήταν η οικονομική κρίση που οδήγησε τον πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας σε παραίτηση. Ο Ιταλός μεγιστάνας, επιχειρηματίας και (τελικά) πολιτικός, υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011. Σήμερα, είναι Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον Ιούλιο του 2019 αφού επιμένει να μετέχει στα κοινά και να βρίσκεται μέσα στον κύκλο της πολιτικής.

Το επιχειρείν

Ο Μπερλουσκόνι είναι κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν. Είναι ένας πραγματικός μεγιστάνας που το περιοδικό Forbes κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γόνος αστικής οικογένειας, γιος διευθυντή τραπέζης, ο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο, σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ», δείχνοντας την τάση του προς το «Επιχειρείν» και τις ικανότητές του. Μέσα στη 10ετία του ’70 έκανε τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ και μέσα σε 15 χρόνια έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Την ίδια χρονιά, αγόρασε τη Μίλαν.

Πολύ γρήγορα απέκτησε τον φημισμένο εκδοτικό ιταλικό οίκο «Μονταντόρι» και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «Ιλ Τζιορνάλε». Έφτιαξε την Fininvest , μητρική εταιρεία του οικονομικού κολοσσού του και άλλες 150 μπήκαν κάτω από τον έλεγχό της.

Η πολιτική

Φόρτσα Ιτάλια

Τότε βρέθηκε στη δίκη μιας ακολουθίας από χρέη και δικαστικές έρευνες για φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, λογιστικές απάτες μέχρι και για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία αλλά ενώ όλοι μιλούσαν για επερχόμενη κατάρρευση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άρχισε την πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου του: Την ανάμιξή του με την πολιτική, ιδρύοντας το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» και κατεβαίνοντας στην πολιτική αρένα σε συνεργασία με την «Εθνική Συμμαχία» και την, γνωστή από τις αποσχιστικές τάσεις της, «Λέγκα του Βορρά».

Στις εκλογές του 1994 ο ιταλικός λαός του προσφέρει τη νίκη και ο Μπερλουσκόνι χρίστηκε Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Χρόνια αργότερα, το 2010 το κόμμα έλαβε πάλι ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή αλλά μετά την επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας και την αύξηση του επιτοκίου κρατικού δανεισμού πάνω από 6%, δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί κάτι που έκανε μετά την ψήφιση του πακέτου σταθεροποίησης της ιταλικής οικονομίας από το Ιταλικό Κοινοβούλιο, στις 12 Νοεμβρίου 2011. Παράλληλα, η εικόνα του αμαυρώθηκε από τα σκάνδαλα των πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα», για τα οποία μάρτυρες περιέγραψαν όργια στην πολυτελή βίλα του έξω από το Μιλάνο.

Σήμερα…

Συνεχίζει να επιμένει στην ανάμιξή του με την πολιτική. Βέβαια τον Οκτώβριο του 2012 είχε καταδικαστεί και σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για φοροδιαφυγή οπότε απλώς συνέχιζε να πολεμά με εφέσεις την απόφαση. Σήμερα, κυκλοφορούν συνέχεια φήμες ότι τα «τα χει βρει» τελικά με την πρωθυπουργό Μελόνι και…. όλο και κάτι «θα πάρει» διότι στα 86 του χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αποφάσισε να είναι πάλι υποψήφιος στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το κόμμα του πήρε μόλις 8%, η Μελόνι έκανε κυβέρνηση και ο Σίλβιο περιμένει ακόμα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή