Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ζωής λάσκαρη σε νεαρή ηλικία

Η αγαπημένη όλων των Ελλήνων κινηματογραφόφιλων Ζωή Λάσκαρη  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου του 1944 και πέθανε, στον ύπνο της, στις 18 Αυγούστου του 2017, από καρδιακή ανακοπή. Από τις διασημότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959, με το ψευδώνυμο «Αμαρυλλίς».

Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Ζωή Κουρούκλη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 θεωρήθηκε –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ο τίτλος της Σταρ Ελλάς αλλά και η κοινή καταγωγή της με τον Γιάννη Δαλιανίδη ήταν η αφορμή ώστε ο τελευταίος να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε την Λάσκαρη μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη  ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και στα περισσότερα είδη ταινιών της εποχής (κωμωδία, κοινωνικό δράμα, μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φιλοποίμην Φίνος  ήταν αυτός που επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη διάσημη γνωστή τραγουδίστρια.

Ο  σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης  επέλεξε το νέο της επώνυμο «Λάσκαρη».

Πρωταγωνίστησε σε πολλά επιτυχημένα κινηματογραφικά φιλμ, όπως τα: Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962), Νόμος 4000 (1962), Κορίτσια για φίλημα (1965), Στεφανία (1967), Οι θαλασσιές οι χάντρες (1967), Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) και πολλές άλλες. Συνεργάστηκε με σημαντικά και δημοφιλή ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως οι Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος

Το 1966 έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Κύπρο με τα έργα «Μιας πεντάρας νιάτα» των Γιαλαμά-Πρετεντέρη. Η «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά και το « Βαθιά γαλάζια θάλασσα» του Τέρενς Ράττιγκαν ακολούθησαν.. Στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας εμφανίστηκε το 1970 με το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη «Μαριχουάνα Στοπ» και ακολούθησαν η μεγάλη θεατρική επιτυχία «Εραστές του ονείρου,» με τον Tόλη Βοσκόπουλο (1972). Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε με το Λάμπρο Κωνσταντάρα στο « Ο άνθρωπος που γύρισε από τον γύψο» και στα « Πως να κερδίσετε τον άντρα σας» (1975), «Ξυπόλητη στο πάρκο» του Νηλ Σάιμον (1977) , «Η κυρία του Μαξίμ»  του Ζωρζ Φεϋντώ (1979) και πολλά άλλα

Το 1990 ο Μίνως Βολανάκης την σκηνοθέτησε στην μεγάλη θεατρική επιτυχία «Καινούρια σελίδα»  του Νηλ Σάιμον και το 1994 ο Ανδρέας Βουτσινάς στο «Ορφέας στον Άδη»  του Τενεσί Ουίλιαμς, Ακολούθησε το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Άλμπι (1996), «Τρωάδες του Ευριπίδη»  (1996), «Το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» και άλλα σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Είχε διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, με την παράταξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το 2013 της απονεμήθηκε βραβείο από την Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί –κυρίως αυτή με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Από τον γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο απέκτησε μία κόρη, τη Μάρθα, που είχε παντρευτεί τον Βλάσση Μπονάτσο. Ο δεύτερός της γάμος έγινε με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο,  με τον οποίο παντρεύτηκε το 1976 και το 1978 απέκτησε μια κόρη, τη Μαρία – Ελένη, πρώην σύζυγο του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου.

η Ζωή Λάσκαρη με τον Τόλη Βοσκόπουλο

η Ζωή Λάσκαρη με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή