Φωτογραφία όπου σε πρώτο πλάνο φαίνεται μια σπασμένη άσφαλτος και στην άκρη του δρόμου παιδιά κάθονται κάτω, το ένα δεν φοράει μπλούζα και αντί για παπούτσια φοράνε σαγιονάρες.

📌 International Day For Street Children

Το έτος 2011 καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC) , μιας διεθνούς MKO με έδρα το Λονδίνο, η Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά του Δρόμου και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.

Με τον όρο «Παιδιά του Δρόμου» εννοούνται όλα εκείνα τα παιδιά που ζουν κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες ή συνθήκες αστεγίας και συνδέονται με τους δημόσιους χώρους (δρόμους, κτίρια) συνήθως σε μεγάλες πόλεις.

Σε υποανάπτυκτες χώρες ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες. Μόνο στη Σιέρα Λεόνε υπολογίζεται πως περίπου 50.000 παιδιά ζουν σε συνθήκες δρόμου ενώ 300.000 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα τα παιδιά του δρόμου συνδέονται με το Human Trafficking. Πριν από μια δεκαετία υπολογίζεται ότι ζούσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες περίπου 6000 παιδιά και παρότι φαίνεται πως οι αριθμοί μικραίνουν δεν έχει επιτευχθεί ακόμη πλήρως η εκμηδένιση του φαινομένου.

Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν τα δικαιώματα τους. Πιο συγκεκριμένα, το δικαίωμα στην τροφή η οποία μπορεί να είναι από μη ισορροπημένη έως και ανύπαρκτη, το δικαίωμα στην υγεία, όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ενώ παρατηρείται ότι καταφεύγουν πολλές φορές και σε ουσίες. Ένα ακόμη δικαίωμα που καταπατείται είναι αυτό της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Όπως είναι φυσικό απομακρύνονται από το σχολείο καθώς πολλές φορές εργάζονται.

Στην Ελλάδα μέλη του CSC αποτελούν οι ΜΚΟ «Πράξις» και «Άρσις».

Η ΜΚΟ «άρσις» ασχολείται ενεργά με την προστασία των ευάλωτων παιδιών. Μέσα από την οργάνωση παρέχονται υπηρεσίες streetwork που εντοπίζουν παιδιά και νεαρούς ενήλικες που βρίσκονται σε ανάγκη και παρέχουν κοινωνική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη ενώ επίσης λειτουργεί και το «Κινητό Σχολείο» όπου παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες κυρίως σε πληθυσμούς Ρομά, μετανάστες/πρόσφυγες αλλά και γενικότερά παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το σχολικό ιστό.

Το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τα δικαιώματα αυτών των παιδιών σε έγγραφο που ονομάζεται Γενική Παρατήρηση (αριθ. 21) για τα παιδιά του δρόμου ενώ το 2018 η Κοινοπραξία για τα παιδιά του δρόμου (Consortium for Street Children) ξεκίνησε την 5ετή καμπάνια «4 βήματα για την ισότητα».

Τα βήματα αυτά αφορούν

1. Τη Δέσμευση για ισότητα

2. Προστασία κάθε παιδιού

3. Παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες

4. Δημιουργία εξειδικευμένων λύσεων

Οι κυβερνήσεις, οι κρατικοί φορείς αλλά και η Κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να είναι ενήμερη για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το γεγονός πως αυτά τα παιδιά είναι ίσα απέναντι στο νόμο και θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως άτομα με δικαιώματα.

Μέχρι κάθε παιδί να ζει ασφαλές και να απολαμβάνει ένα καλό βιοτικό επίπεδο!

 

Πηγές :

Social Policy

Arsis – Association for the Social Support of Youth.

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή