Martin Pistorius

Η συγκλονιστική ιστορία του Martin Pistorius: Ήταν 12 χρόνια «φυτό» και καταλάβαινε τα πάντα.

Για 12 χρόνια ο Martin Pistorius βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού». Δεν μπορούσε να κινηθεί ή να μιλήσει. Μπορούσε όμως να ακούσει τα πάντα. Μέχρι και τη μητέρα του που ευχήθηκε να πέθαινε. Μια μέρα ξύπνησε, αναστατώνοντας την οικογένειά του και αποφασίζοντας να μοιραστεί τη συγκλονιστική ιστορία του, εκδίδοντας το βιβλίο Ghost Boy: My Escape From a Life Locked Inside My Own Body.

Όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 12 ετών, τον Ιανουάριο του 1988. Είχε διαγνωστεί με κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα και φυματίωση.

«Από τις λοιμώξεις του εγκεφάλου κατέληξα να είμαι “φυτό”. Δεν ήμουν σε θέση να αντιδράσω ή να ανταποκριθώ σε οτιδήποτε ή να επικοινωνήσω. Οι γιατροί είπαν στους γονείς μου ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και να με πάρουν μαζί τους για να πεθάνω στο σπίτι». Οι γονείς του Rodney και Joan Pistorius ήλπιζαν ότι ο γιος τους θα ανακάμψει. Ο πατέρας του ξυπνούσε κάθε μέρα στις 5 το πρωί για να τον ντύσει και να τον πάει σε ένα ειδικό κέντρο φροντίδας. Τα βράδια τον έκανε μπάνιο, τον τάιζε, τον έβαζε στο κρεβάτι και έβαζε το ξυπνητήρι κάθε δύο ώρες για να τον γυρίζει στο κρεβάτι.

Μετά από αρκετά χρόνια, ο Pistorius άρχισε να ξυπνά. Μπορούσε να δει και να ακούσει τα πάντα, αλλά δεν μπορούσε να κινηθεί ή να μιλήσει. «Όλοι είχαν συνηθίσει πως δεν ήμουν εκεί και δεν παρατήρησαν όταν άρχισα να επιστρέφω ξανά. Η σκληρή πραγματικότητα με πονούσε. Θα περνούσα το υπόλοιπο της ζωής μου εντελώς μόνος. Δεν σκέφτεσαι τίποτα. Απλά υπάρχεις. Είναι ένα πολύ σκοτεινό μέρος να βρεθείς και κατά μία έννοια επιτρέπεις στον εαυτό σου να εξαφανιστεί».

Ήξερε πως ο Νέλσον Μαντέλα έγινε πρόεδρος της νότιας Αφρικής το 1994 και πως πέθανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997. Η οικογένειά του συνέχιζε τη ζωή της χωρίς αυτόν.

«Έχω έναν μικρότερο αδερφό και μια αδερφή και πήγαιναν διακοπές με τους γονείς μας χωρίς εμένα, κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Φοβόμουν διαρκώς πως θα πέθαιναν σε τροχαίο και δεν θα έρχονταν να με πάρουν ποτέ. Δεν θύμωσα ποτέ με τους γονείς μου επειδή ήξερα ότι με αγαπούσαν και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Ένιωθα έξαλλος με την κατάσταση. Υπήρχαν πολλές φορές που έκλαιγα μέσα μου. Είχα φτάσει σε ένα σημείο που εγκατέλειψα. Να γνωρίζεις τα πάντα αλλά μην μπορείς να επικοινωνήσεις. Θυμάμαι μια φορά που η μητέρα μου είπε “ελπίζω να πεθάνεις”. “Ξέρω ότι είναι φρικτό. Απλά ήθελα να ανακουφιστώ” είπε αργότερα η μητέρα του Joan Pistorius».

Ο Martin σταδιακά κατανόησε την απόγνωση της μητέρας του και τη συγχώρησε. Παγιδευμένος στις σκέψεις του, έμαθε στον εαυτό του να απεμπλέκεται από τις φωνές μέσα στο κεφάλι του. “Δεν μπορώ καν να εκφράσω πόσο μισούσα τον Barney” είπε για το τηλεοπτικό πρόγραμμα των παιδικών του χρόνων που έπαιζε σε επανάληψη στο δωμάτιό του.

Μια ημέρα όμως η θεραπεύτριά του Virna van der Walt παρατήρησε τα σημάδια ότι επικοινωνεί. Ανεπαίσθητα χαμόγελα που έδειχνε ότι καταλάβαινε. Ήταν περίπου 25 ετών. “Η ευτυχία με διαπερνούσε”. Με αίτημά της, οι γονείς του τον έστειλαν σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης όπου οι δοκιμές επιβεβαίωσαν τι μπορούσε να ανταποκριθεί σε καταστάσεις.

Του αγόρασαν υπολογιστή με λογισμικό επικοινωνίας και μετά από χρόνια θεραπείας και έντονες ασκήσεις ήταν σε θέση να τον χρησιμοποιήσει για να γράφει μηνύματα και να χρησιμοποιεί συνθετική φωνή. Έμαθε να διαβάζει και να γράφει και το 2003 άρχισε να δουλεύει μια φορά την εβδομάδα στο κέντρο υγείας. Πεινασμένος για πληροφορίες, έμαθε πως να φτιάχνει ιστοσελίδες και τελικά αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο.

Ένιωθε όμως να του λείπει κάτι. Η αγάπη. Όταν συνάντησε την Joanna το 2008 αναρωτήθηκε αν θα της είναι αδιάφορος όπως σε όλες τις άλλες γυναίκες που είχε γνωρίσει. Η αδερφή του είχε μετακομίσει στην Αγγλία όπου γνώρισε την Joanna, κοινωνική λειτουργό, και της γνώρισε τον αδερφό της σε μια βιντεοκλήση. Άρχισαν να ανταλλάσουν email σε τακτική βάση μέχρι να συναντηθούν από κοντά. “Δουλεύω με άτομα με αναπηρία και ήξερα ότι ο Martin ήταν πολύ ιδιαίτερος.

Είχα σχέσεις αλλά συνάντησα έναν πολύ ασυνήθιστο και συναρπαστικό άνθρωπο. Με θυμώνει ορισμένες φορές που αναφέρονται σε εμένα σαν να είμαι φροντιστής του.

Είμαι η γυναίκα του. Το μυαλό του είναι απίστευτο και μαθαίνω από αυτόν συνέχεια”, σημειώνει η Joanna. Ο Martin της έκανε πρόταση γάμου τον Δεκέμβριο του 2008 και παντρεύτηκαν το 2009. Ζουν στην Αγγλία όπου ο Martin εργάζεται ως σχεδιαστής ιστοσελίδων.

“Με δίδαξε να κατανοήσω το αληθινό νόημα της Βίβλου. Υπάρχουν τρία πράγματα που διαρκούν. Η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η αγάπη”, σημείωσε ο Martin.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=1CIybH86gP0

Πηγή: http://www.newsit.gr/

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή