11 Μαρτίου 1818 – Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν» της Μαίρης Σέλλεϋ.
Αν σας ρωτούσε κάποιος πότε γεννήθηκε ο Φρανκεστάιν, θα μπορούσατε, έστω κατά προσέγγιση- να απαντήσετε;
Σίγουρα όχι γιατί ο Φρανκενστάιν είναι μυθικό πρόσωπο και δεν γεννήθηκε ποτέ. Στις 11 Μαρτίου του 1818 όμως γεννήθηκε (εκδόθηκε δηλαδή) το θρυλικό βιβλίο της Αγγλίδας συγγραφέως Μαίρης Σέλλεϋ «FRANKENSTEIN OR THE MODERN PROMETHEUS», δηλαδή «Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας».
Όπως ορίζεται στο οπισθόφυλλο της σκληρόδετης μορφής του βιβλίου του Politeianet, «Η Mary Shelley ξεκίνησε τη συγγραφή του Φρανκενστάιν σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών, όταν με τον Λόρδο Βύρωνα και τον Τζων Πολιντόρι αποφάσισαν να κάνουν μεταξύ τους έναν διαγωνισμό για το ποιος θα γράψει την καλύτερη ιστορία τρόμου. Μετά από μέρες, η Σέλλεϋ ονειρεύτηκε την ιστορία ενός επιστήμονα που, αφού δημιούργησε ζωή, ένιωσε τρόμο γι’ αυτό που είχε καταφέρει. Έτσι γεννήθηκε ο Φρανκενστάιν, ένα γοτθικό θρίλερ, μια ρομαντική ιστορία και ταυτόχρονα ένας μύθος που προειδοποιεί για τους κινδύνους της επιστήμης, όταν εκείνη επηρεάζεται από τα ανθρώπινα πάθη και την εμμονή».
Παγκόσμιο Ρεκόρ του πιο ακριβού τυπωμένου έργου από γυναίκα συγγραφέα
Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Frankenstein» κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του πιο ακριβού τυπωμένου έργου από γυναίκα συγγραφέα, καθώς πωλήθηκε, το Σεπτέμβριο του 2021 σε δημοπρασία έναντι 1,17 εκατομμυρίων δολαρίων. Το αποτελούμενο από τρεις τόμους αντίτυπο που έχει τα αρχικά εξώφυλλα της εκτύπωσης του 1818 προβλεπόταν να πωληθεί έως 300.000 δολάρια από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, κι όμως, η πώληση έκλεισε με πολύ μεγαλύτερη προσφορά. Σύμφωνα με το Fine Books Magazine πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή πώλησης τυπωμένου έργου που γράφτηκε από γυναίκα συγγραφέα.
Σύμφωνα με μία από τις πάρα πολλές εκδόσεις του βιβλίου από τις Εκδόσεις «Μίνωας» σε μετάφραση της Εύης Βαγγελάτου:
«Ο νεαρός επιστήμονας Βίκτορας Φρανκενστάιν, ωθούμενος από τον άσβεστο πόθο για γνώση και από τις εμμονές του για τις θεωρίες γύρω από τη δημιουργία της ζωής, ανακαλύπτει το μυστικό που τον καθιστά ικανό να ενσταλάζει ζωή στην άψυχη ύλη. Δημιουργεί στο εργαστήριό του ένα πλάσμα χρησιμοποιώντας ανθρώπινα μέλη. Σύντομα, όμως, διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα τέρας και το εγκαταλείπει. Το τέρας έχει ευαίσθητη ψυχή, αλλά η όψη του τρομάζει τους ανθρώπους. Θέλοντας να μάθει την αιτία της ύπαρξής του, αποφασίζει να βρει τον δημιουργό του. Η περιπλάνησή του θα το οδηγήσει από τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων και τους παγετώνες της Ελβετίας μέχρι τις παγωμένες θάλασσες της Αρκτικής και τις απαρχές της Δημιουργίας.
Πώς ο άνθρωπος χειρίζεται τη γνώση και χρησιμοποιεί την επιστήμη για να ανατρέψει το πεπρωμένο του;
Από πού πηγάζει το κακό;
Ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες και καθιστούν το μυθιστόρημα της Μαίρης Σέλλεϋ τόσο σημαντικό όσο και γοητευτικό».
Η νουβέλα λέει την ιστορία του νεαρού φοιτητή ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό του πώς να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης.
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Στις έρευνές του, ο νεαρός φοιτητής ανακαλύπτει το πώς μπορεί να δώσει ζωή σε άψυχη ύλη. Οι καθηγητές του, χωρίς να γνωρίζουν την ανακάλυψή του, του δίνουν ένα εργαστήριο για να εργάζεται. Ο Φρανκενστάιν συλλέγει μέρη πτωμάτων, αγοράζοντας ή κλέβοντας, με σκοπό να “χτίσει” ένα σώμα ανθρώπινου όντος. Μέσα σ’ ένα χρόνο, το σώμα ολοκληρώνεται, και το μόνο που μένει είναι να ζωντανέψει. Ένα βροχερό βράδυ, το φέρνει στη ζωή, με άγνωστο τρόπο. Το πλάσμα αποκαλύπτεται ως ένα απαίσιο, μεγαλόσωμο τέρας με γαλάζια μάτια και κίτρινο δέρμα.
Ο Φρανκενστάιν αποφασίζει να το καταστρέψει, αλλά το τέρας εξαφανίζεται. Ο Φρανκενστάιν μαθαίνει πως ο αδελφός του έχει δολοφονηθεί, και αποφασίζει να επιστρέψει στην Γενεύη. Φτάνοντας εκεί, βλέπει το τέρας αλλά και πάλι εξαφανίζεται. Ο Φρανκενστάιν μαθαίνει πως ο δολοφόνος είναι η Τζάστιν Μόριτζ, υπηρέτρια των Φρανκενστάιν. Ο Φρανκενστάιν είναι σίγουρος πως ο δολοφόνος είναι το τέρας και όχι η Τζάστιν. Όμως η Τζάστιν καταδικάζεται σε θάνατο.
Ο Φρανκενστάιν, σε μια βόλτα συλλογισμού του στα βουνά, βρίσκει το τέρας, (που, μυστηριωδώς, έμαθε να μιλά) που του λέει την ιστορία του.
Για περισσότερα, καλύτερα να διαβάσετε το ίδιο το βιβλίο.