Ο Αμπέμπε Μπικίλα στο βάθρο παίρνοντας ο χρυσό μετάλλιο δίπλα του οι άλλοι δύο ολυμπιονίκες του χάλκινου και αργυρού μεταλλίου

Αμπέμπε Μπικίλα ο ξυπόλητος Ολυμπιονίκης

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, ο Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος υποσαχάριος Αφρικανός που κερδίζει χρυσό μετάλλιο, τερματίζοντας πρώτος στον Μαραθώνιο, τρέχοντας ξυπόλητος. Ο κόσμος του Αθλητισμού είχε μείνει έκπληκτος από το κατόρθωμα του Αιθίοπα δρομέα που δεν έμεινε στο θρίαμβο της Ρώμης αλλά τον επανέλαβε.

Ο Αμπέμπε Μπικίλα ήταν μέλος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας και ο ίδιος εργαζόταν ως βοσκός. Κατά την παιδική του ηλικία, η μόνη του ενασχόληση με τον αθλητισμό ήταν να παίζει ‘gena’, ένα παραδοσιακό παιχνίδι της Αιθιοπίας το οποίο έμοιαζε με χόκεϊ επί χόρτου αλλά με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των δοκαριών.

Αργότερα έγινε δεινός κολυμβητής στα…ποτάμια και μετά, λάτρεψε τα άλογα και άρχισε να ιππεύει ξυπόλητος και χωρίς σέλλα στα δάση. Έτσι, φάνηκε η κλίση του στα αθλήματα αλλά ο νεαρός Αμπέμπε ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με κάποιο σπορ, δεν είχε ποτέ του προπονητή και ποτέ δεν απέκτησε κάποια ιδιαίτερη τριβή με τον πρωταθλητισμό , τουλάχιστον στα νεανικά του χρόνια.

Περίπου σε ηλικία 20 ετών αποφάσισε να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, για να υπηρετήσει στον στρατό. Ένα χρόνο μετά , κατετάγη στο 5ο τάγμα πεζικού του αυτοκρατορικού σώματος ασφαλείας, δηλαδή του τμήματος του στρατού που είχε την ευθύνη προστασίας του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ.

Το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και το άθλημα του μαραθωνίου γεννήθηκε στην ηλικία των 24 ετών, όταν ο Αμπέμπε είδε για πρώτη φορά το αγώνισμα τηλεοπτικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956. Τότε ο Αμπέμπε ξεκίνησε να τρέχει καθημερινώς 20χλμ από τους λόφους της Σουλούλτα στην Αντίς Αμπέμπα. Ο προπονητής του αυτοκρατορικού σώματος ασφαλείας, ο Σουηδός Όνι Νισκάνεν, αντιλήφθηκε την προοπτική που είχε ο Αμπέμπε για να γίνει ένας εξαίρετος μαραθωνοδρόμος και ξεκίνησε να τον προπονεί . Η προπόνηση γινόταν με τους αθλητές ξυπόλητους σε δρόμους με ανώμαλο έδαφος και πέτρες. Ο πρώτος αγώνας που έτρεξε ήταν στο πρωτάθλημα Ένοπλων Δυνάμεων της Αιθιοπίας, όπου και τερμάτισε 2ος.

Τον Ιούλιο του 1960 κέρδισε τον πρώτο του μαραθώνιο στην Αντίς Αμπέμπα. Μόλις ένα μήνα αργότερα τερμάτισε και πάλι πρώτος σε μαραθώνιο που διεξάχθηκε στην Αντίς Αμπέμπα αποδεικνύοντας την αξία του ως μαραθωνοδρόμος. Τον Σεπτέμβρη του 1960, και ενώ είχε ήδη επιλεγεί η ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Αιθιοπία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Αμπέμπε κλήθηκε τελευταία στιγμή να μεταβεί στην Ρώμη ως αντικαταστάστης ενός άλλου μαραθωνοδρόμου. Ο Αμπέμπε έφθασε στην Ρώμη με ένα ζευγάρι παπούτσια που τον «χτυπούσαν» στα πόδια ενώ τα παπούτσια που του έδωσαν οι χορηγοί δεν του άρεσαν. Έτσι αποφάσισε να τρέξει τον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης ξυπόλυτος.

Ο αριθμός των δρομέων ήταν εντυπωσιακός για εκείνη την εποχή – 69 δρομείς από 35 χώρες με φαβορί τον Σέρτζι Πόποβ που εκπροσωπούσε την Σοβιετική Ένωση. Αλλά με την εκκίνηση, τέσσερις δρομείς προπορεύονταν, μεταξύ των οποίων και ο Μπικίλα Αμπέμπε. Ο Αμπέμπε τερμάτισε πρώτος με νέο ρεκόρ.

Ήταν ο πρώτος μαύρος Αφρικάνος που κέρδιζε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιστρέφοντας στην Αιθιοπία τον υποδέχτηκαν με τιμές εθνικού ήρωα.

O Αμπέμπε Μπικίλα τρέχει ξυπόλητος στη Ρώμη, το κοινό τον χειροκροτεί

Το 1961 ο Αμπέμπε κέρδισε τον Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας και το 1963 ήρθε 5ος στη Βοστώνη. Επέστρεψε στην στρατιωτική του δουλειά και χωρίς να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε μαραθώνιο για ένα χρόνο.

Τον Αύγουστο του 1964 έγιναν οι Ολυμπιακοί προκριματικοί της Αιθιοπίας όπου ο Αμπέμπε νίκησε και μπήκε στην Ολυμπιακή Ομάδα αλλά έξι εβδομάδες πριν τους Αγώνες του Τόκιο, έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και τον έβγαλαν απ΄ την ομάδα. Ωστόσο, ο τραυματισμός ενός άλλου δρομέα τον έστειλε στην γραμμή εκκίνησης, αυτή την φορά φορώντας παπούτσια.

Μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο 4 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον δεύτερο και έγινε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που πέτυχε να υπερασπιστεί τον τίτλο του κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο σε 2 συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με την επιστροφή στην πατρίδα του τον υποδέχτηκαν και πάλι σαν ήρωα. Ο αυτοκράτορας του έδωσε προαγωγή σε ανώτατη βαθμίδα του στρατού και τον παρασημοφόρησε. Επίσης του χάρισε ένα Volkswagen Beetle και ένα σπίτι.

Το 1968, ο Αμπέμπε αναζητώντας και τρίτη συνεχόμενη νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε και στο Μεξικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με ενοχλήσεις στο πόδι του, εγκατέλειψε στο 16ο χλμ.

Παντρεύτηκε στις 16 Μαρτίου 1960 σε ηλικία 27 ετών την τότε 15χρονη Yewebdar με συνοικέσιο αλλά έζησε με την γυναίκα του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και απέκτησαν τρία παιδιά.

Το 1969 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητο το οποίο τον άφησε τετραπληγικό. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας τον έστειλε σε νοσοκομείο της Αγγλίας όπου κατάφερε τελικά να λειτουργήσει ξανά κανονικά τα χέρια του αλλά χωρίς να είναι δυνατόν να ξαναπερπατήσει.

Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 1973 από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία μόλις 41 ετών.

ο Αμπέμπε Μπικίλα τρέχοντας σε Ολυμπιακούς Αγώνες με παπούτσια αυτή τη φορά

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή