Το άγχος, οι απαιτήσεις, η γενικότερη διαδικασία είναι κάτι που αρκετοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Το ζήτημα είναι να είσαι κοντά στο παιδί με τον τρόπο σου να το βοηθήσεις να το καταφέρει.
1.Βοήθησε το να φτιάξει πρόγραμμα
Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν το κλασικό τρίπτυχο των Πανελληνίων σχολείο – φροντιστήριο – διάβασμα. Βοήθησε το να βάλει πρόγραμμα και προτεραιότητες.
2. Βοήθησε το να διαχειριστεί την ύλη
Οι περισσότεροι μαθητές μπορεί να ξεκινούν θερινά μαθήματα από τη β’ λυκείου αλλά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν εύκολα τον όγκο της ύλης. Μπορεί εν τω μεταξύ να κάνει επαναλήψεις με το Φροντιστήριο αλλά να μη δίνει την ανάλογη σημασία. Δείξε του, με τρόπο, ότι δεν πρέπει να αφήνει κενά, ειδικά στα μαθήματα βαρύτητας.
3. Φρόντισε τη διατροφή του
Η διατροφή σε μια τέτοια περίοδο είναι πολύ σημαντική. Πολλά παιδιά, λόγω διαβάσματος, τρώνε πολύ και αρκετά γλυκά προκειμένου να ξεπεράσουν το άγχος. Όταν συνειδητοποιούν δε ότι έχουν παχύνει, “πέφτουν” ακόμη πιο πολύ ψυχολογικά. Βοήθησε το παιδί λοιπόν με τη διατροφή, προσφέροντας του ξηρούς καρπούς και αποφεύγοντας τις πολλές σοκολάτες.
4. Μη του απαγορεύεις τις εξόδους
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να απαγορεύουν στα παιδιά να βγαίνουν έξω. Στη συγκεκριμένη ηλικία κάτι τέτοιο είναι σαν ψυχολογικός πόλεμος. Στο μυαλό του, μια έξοδος είναι ό,τι πρέπει για να ξεσκάσει από τη δύσκολη και αγχωτική καθημερινότητα. Προφανώς δεν θα το αφήνεις να βγαίνει συνέχεια αλλά το καθόλου ή η έξοδος με γκρίνια είναι πραγματικά ό,τι χειρότερο μπορείς να του κάνεις.
5. Μη το αγχώνεις περισσότερο
Το να του υπενθυμίζεις μονίμως ότι δίνει Πανελλήνιες και πρέπει να διαβάσει δεν είναι κάτι που βοηθάει. Αντίθετα, το εκνευρίζει περισσότερο και δε μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Το ιδανικό είναι να κάνεις μια μεγάλη συζήτηση μαζί του όπου θα του πεις ότι πρέπει να στρωθεί στο διάβασμα και έπειτα να “ελέγχεις” ότι όντως το κάνει. Στην τελική, τόσο από το Φροντιστήριο, όσο και από το σχολείο θα ενημερώνεσαι διαρκώς για την πορεία του.
6. Να παραμένεις ψύχραιμος όταν κάνει την “κοιλιά”
Λίγο οι Πανελλήνιες, λίγο η εφηβεία, είναι σχεδόν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα κάνει “κοιλιά” ή αλλιώς η γνωστή περίοδος που αρνείται να διαβάσει οτιδήποτε. Είναι σύνηθες και συμβαίνει στα περισσότερα παιδιά. Το θέμα είναι να είσαι προετοιμασμένος και να το διαχειριστείς αναλόγως. Μη το αγχώσεις περισσότερο και πάνω απ όλα μην αγχωθείς ότι δεν πρόκειται να διαβάσει ξανά. Θα το κάνει, απλά θέλει το χρόνο του.
7. Βεβαιώσου ότι έχεις διαλέξει το ιδανικό Φροντιστήριο για την προετοιμασία του
Η επιλογή του Φροντιστηρίου που θα προετοιμάσει το παιδί για τις Πανελλήνιες είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση. Ο Όμιλος Φροντιστηρίων ΝΕΟ, ο μεγαλύτερο φροντιστηριακός όμιλος στην Ελλάδα, παρέχει για παράδειγμα ψυχολογική υποστήριξη, προσωπικό καθηγητή μέντορα, τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, εξειδικευμένα βιβλία για την διαχείριση της ύλης και συνεχή ενημέρωση για την πορεία του παιδιού. Έτσι με μία επιλογή, καλύπτεις πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις της βοήθειας που χρειάζεται.
Στο http://neo.edu.gr θα βρεις αναλυτικά τις παροχές που απολαμβάνεις από ένα μόνο φροντιστήριο!
8. Εξήγησε του ότι το κάνει για τον εαυτό του και όχι για εσένα
Πολλά παιδιά αγχώνονται κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων επειδή θέλουν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους και τις υψηλές προσδοκίες τους. Δώσε του να καταλάβει πως το να περάσει σε μια σχολή είναι καλό για το δικό του μέλλον. Συζήτησε μαζί του πως είναι η φοιτητική ζωή, τα ανέμελα αυτά χρόνια για να το κινητοποιήσεις να περιμένει αυτή την “καλύτερη” και πιο ανεξάρτητη περίοδο της ζωής του.
9. Δεν υπάρχουν μόνο οι Νομικές ή οι Ιατρικές
Το σύνδρομο του “θέλω το παιδί μου να περάσει Νομική ή Ιατρική” πρέπει κάπου να σταματήσει. Δεν είναι όλα τα παιδιά γι’ αυτές τις σχολές. Το ξέρουμε ότι θέλεις το καλύτερο για το παιδί σου αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι μια σχολή που δεν του ταιριάζει ακόμα και αν έχει το γόητρο της Νομικής δεν είναι καλή για το μέλλον του.
Συζήτησε μαζί για να δεις τι θέλει, τι του ταιριάζει ή με τη βοήθεια ειδικών και τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, βρείτε αυτό που που δεν είχατε σκεφτεί.
10. Κάνε κουράγιο και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία.
Σε γενικές γραμμές το γνωρίζεις ήδη ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο. Τα νεύρα, το άγχος, οι τσακωμοί και οι στεναχώριες είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα συμβούν, όσο καλά και αν προσπαθήσεις να διαχειριστείς την κατάσταση. Το θέμα είναι να παραμείνεις ψύχραιμος, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όσο και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.