Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Δόμνα Σαμίου σε μεγάλη ηλικία

Μια από τις επιφανείς μορφές του Ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού, η Δόμνα Σαμίου γεννημένη στην Καισαριανή Αττικής το 1928 , πέθανε σαν σήμερα το 2012, σε ηλικία 83 ετών . Ήταν τραγουδίστρια και μουσικολόγος που συνετέλεσε στη διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού τραγουδιού.

Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή ενώ ο πατέρας της το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Από εκεί απέκτησε και τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, έτσι μεγάλωσε, αγάπησε το δημοτικό τραγούδι και το διέδωσε με τον καλύτερο τρόπο.

Το 1954 άρχισε μία μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που τερματίστηκε το 1971. Παράλληλα συνεργάστηκε με την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) για μία σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με το τίτλο “Μουσικό Οδοιπορικό”. Έτσι, κατάφερε να συγκεντρώσει πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδείχθηκε σημαντικό στην διαφύλαξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάστηκε δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Την ίδια χρονιά διασκεύασε το τραγούδι Γαλανή Γαλαζιανή με τον μουσικό Γιώργο Κοντογιώργο, για το δίσκο Ωτοστόπ του Θανάση Γκαϊφύλλια, ενώ συχνές ήταν και οι παρουσίες της σε μπουάτ της εποχής. Το έργο της ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα καθώς παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και την Αυστραλία.

Σε μια απ΄ τις τελευταίες μεγάλες δημόσιες εμφανίσεις της, η Δόμνα Σαμίου ήταν παρούσα στη γιορτή που ακολούθησε την Τελετή Λήξεως των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όπου μαζί με μια γυναικεία χορωδία τραγούδησε το «Καλέ συ» την ώρα που μια σύγχρονη νύφη έτρεξε πάνω στην εξέδρα και συνάντησε τον γαμπρό. Οι καλεσμένοι πέταξαν ρύζι στο ζευγάρι του γάμου, η γιορτή του οποίου ξεκίνησε με τους ερμηνευτές να χορεύουν Καλαματιανό. Τα τραπέζια έγιναν βάρκες και τα τραπεζομάντιλα πανιά.

Το 2006, τιμήθηκε με το βραβείο Αρίων για τη συνολική προσφορά της στη διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.

Η Δόμνα Σαμίου βραβεύεται

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή