• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • 1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων
Σκίτσο/καρτούν τριών γιατρών. Δύο γυναίκες και ένας άντρας. Οι δύο από τους τρεις φοράνε άσπρες ρόμπες, χειρουργικές μάσκες και στηθοσκόπιο στο λαιμό. Η μια γυναίκα είναι με χειρουργική στολή, χειρουργική μάσκα και στηθοσκόπιο στο λαιμό.

Οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Δημήτρης Καραγιώργος

Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία εκτιμούν πως τα επίπεδα στελέχωσης και ο ρυθμός εργασίας δεν επαρκούν για την παροχή ασφαλούς φροντίδας.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη ανάλυση ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως επισημαίνουν, η έλλειψη προσωπικού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα των συστημάτων Υγείας να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς.

Τα εκτεταμένα κενά στον τομέα της Υγείας επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, οι οποίοι βιώνουν συστηματικά ανεπάρκειες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τονίζεται πως ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής ποιότητας είναι ουσιαστικό για την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων στην Υγεία, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ελλείψεις προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν υψηλά επίπεδα ψυχικής ασθένειας, σωματικές βλάβες και κακή διάθεση. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση και μπορεί να οδηγήσουν σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επαγγελματική εξουθένωση επηρεάζει πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων.

Εξαντλημένοι

Στοιχεία από 10 χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, σχεδόν το 40% των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης κάτω των 55 ετών αναφέρουν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι και πάνω από το 10% σκοπεύουν να σταματήσουν να εξετάζουν ασθενείς στο εγγύς μέλλον.

Λιγότεροι από έναν στους πέντε ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης σε σχέση με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο και στις ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει εθνικές έρευνες για την αξιολόγηση των εμπειριών των υγειονομικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

Οι έρευνες αυτές αναδεικνύουν τα προβληματικά σημεία και οδηγούν σε πολιτικές παραμονής γιατρών και νοσηλευτών στον εργασιακό τους χώρο.

Κίνδυνοι

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι επαγγέλματα που σχετίζονται με την Υγεία βιώνουν υψηλότερη από το μέσο όρο έκθεση σε σωματικούς και συναισθηματικούς κινδύνους.

Το 2021, οι νοσηλευτές ήταν το επάγγελμα με τους περισσότερους κινδύνους ασφάλειας στην εργασία (69%, έναντι 34% σε άλλους κλάδους).

Το ποσοστό των νοσοκόμων και των μαιών που αντιμετωπίζουν εργασιακή πίεση βρέθηκε στο 61%, διπλάσιος από τον μέσο όρο (30%) σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικοί εμφάνισαν αύξηση κατά 2,5 φορές στα ποσοστά τραυματισμών και ασθενειών μεταξύ 2019 και 2020.

Πηγή: www.iatronet.gr

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή