Μικρό κορίτσι με ξανθά μαλλιά και πιασμένα κοτσίδα, με σύνδρομο down.

Παγκόσμια Μελέτη

1 στα 3 παιδιά με αναπηρία έχει υποστεί βία

Παιδιά με γνωστικές ή μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα ψυχικής υγείας και παιδιά με αναπηρία από περιβάλλοντα χαμηλού εισοδήματος είναι ιδιαίτερα πιθανό να υποστούν βία. Παρά την πρόοδο σε ευαισθητοποίηση και πολιτικές τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά και έφηβοι με αναπηρίες υφίστανται σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική βία και παραμέληση σε αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι τα παιδιά χωρίς αναπηρία, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που είναι δημοσιευμένα στο Lancet Child & Adolescent Health.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για συλλογικές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις, τους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας και τους ερευνητές, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με όλες τις μορφές βίας, απέναντι σε παιδιά με αναπηρία και να ενισχύσουν την πρόληψη. «Τα παιδιά με αναπηρία αντιμετωπίζουν απαράδεκτα υψηλά επίπεδα βίας παγκοσμίως» δηλώνει ο llan Cerna-Turoff από το Columbia University Mailman School of Public Health. «Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μια απαιτητική στιγμή όπου οι πόροι εξαντλούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 και της οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής. Γνωρίζουμε ότι η πρόληψη της βίας οδηγεί σε καλύτερους δείκτες ανάπτυξης για τις κοινωνίες μας».

Εκτιμάται ότι 291 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι έχουν επιληψία, νοητική αναπηρία, διαταραχή όρασης ή απώλεια ακοής, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού παιδιών και εφήβων. Πολλά περισσότερα έχουν άλλες σωματικές ή νοητικές αναπηρίες.

Το 2021 μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Lancet εκτίμησε ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά με αναπηρία σε χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν υποστεί βία και ότι η πιθανότητα να υποστούν βία ήταν πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς αναπηρία. Η ανάλυση των δεδομένων από 92 έρευνες όσον αφορά τη συχνότητα βρήκε ότι οι συνολικοί δείκτες διαφέρουν ανάλογα με την αναπηρία και ήταν ελαφρώς υψηλότεροι ανάμεσα σε παιδιά με ψυχικές διαταραχές (34%) και γνωστικές ή μαθησιακές δυσκολίες (33%) απ’ ότι σε παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές (27%), σωματικούς ή κινητικούς περιορισμούς (26%) και χρόνιες παθήσεις (21%). Οι πιο συχνά αναφερόμενες μορφές βίας ήταν η συναισθηματική και η σωματική, βιωμένες από περίπου ένα στα τρία παιδιά και εφήβους με αναπηρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα στα πέντε παιδιά βιώνει παραμέληση, ενώ ένα στα δέκα έχει υποστεί σεξουαλική βία.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τα υψηλά επίπεδα εκφοβισμού από συνομηλίκους, εκτιμώντας ότι σχεδόν το 40% των παιδιών με αναπηρία έχουν υποστεί εκφοβισμό από τους ομοτίμους τους. Ο κατά πρόσωπο εκφοβισμός (σωματικές, λεκτικές ή άλλες συμπεριφορές όπως χτύπημα ή κλοτσιές, προσβολές και απειλές ή κοινωνικός αποκλεισμός) είναι πιο συχνός (37%) από τον διαδικτυακό (23%).

Πηγή: Εφημερίδα “Πελοπόννησος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή